назад

Спільний моніторинговий візит як запорука дієвої співпраці з партнерами

130 березня 2018 року начальник відділу моніторингу Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Світлана Ребриста разом з фахівцями Голопристанького місцевого центру Іриною Кебою, Анатолієм Гонтарем та Ольгою Боднар здійснили спільний моніторинговий візит до Каланчацького бюро правової допомоги.

Поряд з плановими питаннями досліджувались такі напрямки: проведення фахівцями бюро правопросвітницької роботи; якість роботи з клієнтами в частині доступу до безоплатної правової допомоги, надання доступу до електронних сервісів Мін´юсту, участь у реалізації ґрантових проектів та взаємодія з іншими суб´єктами надання безоплатної правової допомоги.

Цей день для фахівців системи БПД Херсонської області став результативним по кількості робочих зустрічей та вирішених питань щодо налагодження співпраці та взаємодії.

2Світлана Ребриста, Ірина Кеба та начальник Каланчацького бюро правової допомоги Тетяна Філіппова зустрілись з секретарем виконавчого комітету Каланчацької селищної ради Оленою Іващенко, 3заступником голови Каланчацької райдержадміністрації Наталією Демиденко, начальником відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Каланчацької селищної ради Оленою Ситніковою, начальником та головним спеціалістом служби у справах дітей Каланчацької 4райдержадміністрації Оленою Хребір і Аллою Касацькою та інспектором з ювенальної превенції Каланчацького відділення поліції Іваном Кудряшовим.

Також наші фахівці провели робочу зустріч з фахівцями відділу освіти, молоді та спорту Каланчацької РДА Оленою Кравченко та Оленою Зябловою.

 

 

Презентація Угоди щодо попередження булінгу

Ключовою темою робочих зустрічей з освітянами стало питання шкільного насильства або булінгу. Це одна із актуальних проблем сучасної школи.

Так, за даними дослідження ЮНІСЕФ, понад 80% дітей у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою цькування в навчальних закладах, 24% дітей стали жертвами булінгу, а 48% з них нікому не розповідали про ці випадки.

Херсонщина, на жаль, не стоїть осторонь цієї проблеми. Від булінгу страждають усі: і жертва, і переслідувачі, і спостерігачі.

5Враховуючи це, фахівці Голопристанського місцевого центру та Чаплинського бюро правової допомоги, яке є структурним підрозділом Каховського місцевого центру, розробили Угоду щодо попередження булінгу та знак «STOP БУЛІНГУ», які в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» презентували Ірина Кеба та Тетяна Філіппова.

6Варто сказати, що Угода щодо попередження булінгу та знак «STOP БУЛІНГУ» носять правопросвітницький характер і спрямовані на виховання у школярів поваги до прав і свобод людини та толерантної поведінки з оточуючими. Фахівці також нагадали, що в Україні стартував проект Міністерства освіти «Безпечна школа».

Необхідно зазначити, що освітяни із великим задоволенням погодилися співпрацювати в цьому напрямку з Каланчацьким бюро правової допомоги Голопристанського місцевого центру. Оскільки в Україні ще не ухвалена Національна програма з протидії булінгу, усі запропоновані нашими колегами ідеї та надані інформаційні матеріали по протидії шкільному булінгу, освітяни взяли на озброєння, пообіцявши в короткий термін надати свої пропозиції в межах співпраці. Алла Касацька попросила наших фахівців розробити для служби у справах дітей інформаційні буклети про виконання батьками своїх обов´язків та відповідальність батьків про ухилення від їх виконання.

Проект «Школа правознавців»

Світлана Ребриста та Ірина Кеба в ході робочої зустрічі із секретарем виконавчого комітету Каланчацької селищної ради Оленою Іващенко, заступником голови Каланчацької РДА Наталією Демиденко та освітянами обговорили можливість створення на базі Дитячо-юнацького центру виконкому Каланчацької селищної ради Школи правознавців, на що отримали згоду з боку місцевої влади.

Так, Олена Іващенко підтримала цю ідею, пообіцявши сприяти впровадженню вказаного проекту шляхом внесення доповнень до відповідної місцевої програми. А Наталія Демиденко, зі свого боку, пообіцяла розмістити оголошення в автобусах місцевих перевізників та підтримку правопросвітницьких проектів Каланчацького бюро правової допомоги в межах повноважень Каланчацької РДА.

Співпраця з працівниками ЦНАП

7Також цього дня були проведені робочі зустрічі з питань співпраці та перенаправлення клієнтів з працівниками ЦНАП Каланчацької РДА Вікторією Абіякіною та Наталією Бруяка,

 

8

 

 

 

 

з фахівцем із соціального супроводу відділу соцзахисту, захисту дітей та соціальної роботи з сім’ями виконкому Каланчацької селищної ради Ніною Науменко;

9

 

начальником Каланчацького відділу ДРАЦС ГТУЮ у Херсонській області Вікторією Король

 

10

 

 

 

 

та начальником Каланчацького ВДВС ГТУЮ у Херсонській області Ліаною Шкіндер.

 

 

 

 

Під час моніторингового візиту фахівець Голопристанського місцевого центру Анатолій Гонтарь перевірив дотримання протипожежного стану в приміщенні бюро та провів повторний інструктаж з цього питання з працівниками даного бюро.

11

12Світлана Ребриста провела спостереження за юридичною консультацією, яку надавала Світлана Коханевич з питань визнання права власності, анкетування та інтрев´ювання працівників бюро, яке включало наступні питання: протидія шкільному булінгу, в чому полягає різниця між психологічним тиском та хуліганськими діями.

Разом з працівниками вона вивчили анкети зі скриньки «Для відгуків».

13Під час моніторингового візиту, який був насиченим і конструктивним, Світлана Ребриста звернула увагу на доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції. Тож приміщення Каланчацького бюро правової допомоги облаштоване точкою доступу та працездатним обладнанням, яке забезпечує безперешкодне користування сервісами Мін’юсту.

Як позитивну ознаку в роботі Каланчацького бюро правової допомоги фахівець з моніторингу Регіонального центру відзначила його тісну співпрацю з Чаплинським бюро правової допомоги Каховського місцевого центру, яке також віднесене до прикордонних.

14

15

Прикметно, що цього дня начальник Чаплинського бюро правової допомоги Олеся Чавурська зустрілась з начальником відділу освіти, культури, молоді та спорту Чаплинської райдержадміністрації Альоною Алісєєвою та головним спеціалістом Мариною Веремейчик та з начальником відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради Оленою Кулик.

16

 

 

 

Під час робочих зустрічей в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» Олеся Чавурська також презентувала Угоду щодо попередження булінгу та знак «STOP БУЛІНГУ», до розробки яких має безпосереднє відношення.

Переглянути Угоду щодо попередження булінгу можна тут