назад

Спільними силами боремося за правову освіченість молоді

Spilnimi silami boremos za pravovu osvichenist molodi  2На практиці підлітки, влаштовуючись на роботу найчастіше не знають про права та пільги, які гарантуються їм державою, а недоброчесні працедавці не дотримуються умов законодавства при використанні праці неповнолітніх працівників.

          Саме тому, заради підвищення правової грамотності з трудового законодавства, 26 вересня 2018 року в стінах Інтегрованого центру підтримки, відділ сім`ї, молоді та спорту Бердянської міської ради зібрав студентів Бердянського державного педагогічного університету та учнів середніх спеціальних навчальних закладів міста: Дитячий навчальний заклад Бердянський центр професійної освіти, Бердянський машинобудівний коледж Запорізького національного університету, Бердянський медичний коледж Запорізької обласної ради; Бердянський коледж Таврійського агротехнологічного університету, Бердянський машинобудівний професійний ліцей та Бердянський економіко-гуманітарний коледж Бердянського державного педагогічного університету.

       Для підвищення рівня правової культури підлітків були запрошені директор Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  Євген Сухомлин та начальниця відділу правопросвітництва Вікторія Донцова.Spilnimi silami boremos za pravovu osvichenist molodi  3

       Фахові спеціалісти місцевого центру побудували свій виступ так, щоб кожен з присутніх отримав якомога більше корисної інформації, а за потреби будь-хто мав змогу отримати відповіді на хвилюючі питання.

       Євген Сухомлин та Вікторія Донцова розповіли про особливості офіційного працевлаштування неповнолітніх, а саме вік з якого офіційно можливо почати трудову діяльність, про тривалість робочого часу, охорону праці та право на основну та додаткову відпустки.

       Так присутні студенти дізнались що, підлітки віком від 16 до 18 років можуть самостійно влаштуватись на роботу, а діти з 15 до 16 – лише з письмового дозволу одного з батьків. Згідно трудового законодавства прийняття на роботу осіб молодше 14 років взагалі не допускається, як виняток, такі особи можуть залучатись для виконання легкої роботи.

       Відповідно до ст. 188 Кодексу законів про працю (далі КЗпП) неповнолітні можуть залучатись виключно для роботи у вільний від навчання час, а робота для підлітків повинна бути легкою та не завдавати шкоди здоров’ю і не заважати повноцінному здобуттю освіти.

       Також Вікторія Донцова приділила увагу тому, що неповнолітні працівники в обов’язковому порядку повинні проходити медичний огляд і надавати роботодавцю медичний висновок про відсутність протипоказань для участі в трудовій діяльності та наголосила, що в подальшому даний медичний огляд є обов`язковим до досягнення працівником 21-річного віку. (ст. 191 КЗпП)

     Spilnimi silami boremos za pravovu osvichenist molodi  1  Євген Сухомлин розповів про заборону залучати підлітків до нічної та надурочної роботи, роботи у вихідні дні, роз’яснив норми щодо тривалості робочого дня, а саме, що для неповнолітніх осіб встановлюється скорочена тривалість робочого часу: особам від 16 до 18 років – до 36 годин на тиждень, дітям від 15 до 16 років – до 24 годин на тиждень, учні віком від 14 до 15 років – не більше 24 години на тиждень. (51 КЗпП)

       Останній блок по темі працевлаштування неповнолітніх був присвячений Закону України «Про відпустки». Так студенти вкотре були здивовані, дізнавшись що неповнолітні працівники відпочивають 31 календарний день (ст.75 КЗпП), а також те, що відпустка надається у зручний для них час.

       Під кінець заходу Євген Сухомлин та Вікторія Донцова провели невелике усне опитування по даній темі, яке учні з легкість пройшли. Студенти отримали роздаткові матеріали системи безоплатної правової допомоги та правопросвітницького проекту Мін`Юсту «Я МАЮ ПРАВО!».

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, буд. 8,  1-й поверх (будівля санепідемстанції),  тел. (06153) 4-89-42, скайп: berdyansk_center, ел.адреса:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  ел.адреса:   berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua