назад
06.10.22

Співпраця з органами пробації: клієнти отримали відповіді на хвилюючі запитання

У приміщені Фастівського районного відділу № 1 філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області відбулась робоча зустріч директора Вишневського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валерія Кравчука з начальником відділу пробації Віктором Гейко.

Особливості надання консультацій клієнтам пробації, які мають статус внутрішньо переміщених осіб передусім обговорили у ході зустрічі. Адже військовий конфлікт в Україні створив небачені раніше виклики, як для всієї країни, так і для правників системи надання безоплатної правової допомоги зокрема. Реалії воєнного часу змінюють обставини, у яких може опинитися людина, відповідно змінюється законодавство, яке регулює соціальні права та захист внутрішньо переміщених осіб.

«Пробація – це можливість для особи, яка вчинила правопорушення змінитися без ізоляції від суспільства, отримати необхідну підтримку на шляху до змін, зберегти сімейні стосунки, роботу та житло. Ми, юристи, працівники безоплатної правової допомоги, виконуємо наше основне завдання  – допомагаємо їм у вирішенні життєвих проблем, роз’яснюючи шляхи подолання складних питань у правовий спосіб», – зауважив директор місцевого центру з надання БВПД Валерій Кравчук.

Ознайомили підоблікових пробації з одним із основних методів роботи центру безоплатної вторинної правової допомоги – медіацією. Пояснили, що сьогодні медіація є одним із найпопулярніших альтернативних способів врегулювання спорів (конфліктів) у розвинених країнах світу. Він передбачає залучення посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації, проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб сторони самостійно змогли обрати той варіант рішення, який задовольнить інтереси і потреби обох учасників спору.

Також, наголосити на неабиякому значенні медіації у боротьбі зі злочинністю неповнолітніх. Адже медіація допомагає уберегти неповнолітніх від кримінальних покарань, а отже і зберегти соціальне і моральне здоров’я підлітків та суспільства.

Наразі в Україні діють пілотні проекти Програми відновного правосуддя щодо неповнолітніх, які ґрунтуються на відновних підходах у кримінальних провадженнях і мають на меті максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу.

Медіація є свого роду рятівним канатом для неповнолітніх, які оступилися і вперше вчинили правопорушення. Не потрапити за грати, а отже уникнути кримінального майбутнього, переосмислити свою поведінку, самостійно відшкодувати шкоду, завдану іншій стороні конфлікту, та стати на шлях виправлення – ось пріоритети медіації.

Безпосередньою ціллю зустрічі стало узгодження і затвердження графіку співпраці на 4 квартал 2022 року, згідно якого працівники Вишневого місцевого центру з надання БВПД надаватимуть консультації клієнтам пробації, які цього потребують.

Валерій Кравчук, поспілкувавшись із засудженими, ознайомив їх із правовими наслідками у разі скоєння повторних злочинів або адміністративних правопорушень, проконсультував з питань порядку погашення судимості, відновлення документів, у сфері сімейного чи спадкового права, про види правових послуг, які можна отримати у центрі БВПД. Підоблікові пробації цікавилися порядком вручення повісток та проходженням військової служби, кого можуть мобілізувати і хто має право на відстрочку.

Усі охочі отримали інформаційні буклети з необхідною контактною інформацією центрів, до яких можна звернутись в онлайн то офлайн режимі у разі виникнення правових питань.