назад
13.06.19

Співпраця БПД з Радою Європи – здобутки, що матимуть тривалий ефект

13.06 RE 0Наглядова рада системи безоплатної правової допомоги, правові клуби PRAVOKATOR, Комісія з експертно-правового аналізу, платформа «Правова матриця», Українська школа практичних знань з питань доступу до правосуддя. Це лише частина ініціатив, що були реалізовані у системі БПД за підтримки проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні».

Про це йшлося на підсумковій конференції проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні». У межах проекту, що тривав з 2015 року, Рада Європи надавала системну підтримку розвитку системи БПД відповідно до європейських стандартів та найкращого досвіду.

«Система надання безоплатної правової допомоги в Україні пройшла довгий шлях у своєму розвитку і значну його частину – пліч-о-пліч з цим Проектом. За цей час у системі БПД відбулися важливі зміни. Сьогодні вона визнана однією з найпрогресивніших у світі», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

13.06 RE 1

Інтенсивний етап розвитку системи БПД розпочався у 2017 році. Значною мірою він оснований на рекомендаціях дослідження, проведеного за підтримки проекту «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні».

Відкрито мережу правових клубів PRAVOKATOR. Вони відразу стали місцем зустрічей правничих спільнот, інноваційним «хабом» у сфері права. На базі правових клубів проходять каскадні тренінги для працівників та адвокатів БПД. І тепер система БПД має пул із понад 50 тренерів. Це безцінне надбання у справі підвищення професіоналізму адвокатів-надавачів БПД. У PRAVOKATORах регулярно проходять зустрічі дискусійного клубу «Правова матриця», створеного для спілкування різних професійних правових спільнот.

13.06 RE 4

Завдяки підтримці Проекту представники системи БПД, адвокатури та громадянського суспільства мали змогу ознайомитися з передовими світовими методами забезпечення якості надання правових послуг. Цей досвід був використаний при створенні Комісії з експертно-правового аналізу. І зараз у системі БПД впроваджується інноваційний механізм удосконалення якості правової допомоги.

13.06 RE 3

Нещодавно запрацювала найновітніша ініціатива – Українська школа практичних знань з питань доступу до правосуддя. Це системний інструмент, що працює від задуму до реалізації та поширення кращих ідей у сфері доступу до правосуддя. Зовсім скоро розпочнуться перші заходи та навчальні програми для вітчизняних та зарубіжних правників. Уже у вересні цього року відбудеться перша Київська міжнародна конференція з безоплатної правової допомоги, яка об’єднає експертів у цій сфері з усього світу.

Підтримки Проекту надала можливість реалізувати найстратегічнішу інституційну ініціативу – Наглядову раду системи БПД. Цей колегіальний орган покликаний забезпечити незалежність, сталість роботи системи БПД та її стратегічний розвиток.

13.06 RE 5

«Висловлюємо велику подяку Офісу Ради Європи в Україні та Проекту за неоціненний внесок у стратегічний розвиток системи БПД. Сподіваємося, що ці здобутки стануть багатим підґрунтям для продовження плідної співпраці з Радою Європи у майбутньому», – наголосив Олексій Бонюк.

Детальніше. Проект «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» впроваджується Радою Європи та фінансується урядом Данії. Мета проекту: органи прокуратури та система безоплатної правової допомоги в Україні використовують підвищений інституційний та професійний потенціал для впровадження реформи кримінальної юстиції, забезпечуючи повну відповідність стандартам Ради Європи. Реалізація проекту тривала з 1 вересня 2015 року до 30 червня 2019 року.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook             YouTube YouTube