назад
09.10.17

Співпраця Конотопського місцевого центру із Національним превентивним механізмом

KoM 171009 134-6 жовтня в рамках співпраці із Національним превентивним механізмом, начальник відділу правопросвітництва Конотопського місцевого центру Валентина Волік взяла участь у моніторингових візитах без попередження

до місць несвободи у Львівській області. 6 моніторингових груп одночасно відвідали СіЗО, колонію, психоневрологічний інтернат, хоспіс, паліативне відділення, інтернат для обдарованих дітей, де здійснили моніторинг дотримання прав людей, які перебувають там.

Валентина Волік разом із працівником Департаменту НПМ Секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини Ларисою Боюк та громадським монітором Андрієм Преподобним здійснювати моніторинг умов проживання підопічних Монастироцького психоневрологічного інтернату Жовківського району Львівської області. В ході візиту відбулися індивідуальні бесіди із адміністрацією та працівниками закладу, підопічними, які проживають там.

Члени моніторингової групи констатували низку порушень прав підопічних та умов проживання їх у закладі, а саме: взуття та одяг не відповідають сезону; в кімнатах практично відсутні шафи для одягу та тумби для особистих речей; зовнішній вигляд багатьох підопічних неохайний – довгі та брудні нігті на ногах та руках; відсутні мило, зубні щітки та паста; в окремих кімнатах електрична мережа потребує заміни.

Особливо моніторів вразило те, що майже всі підопічні одягнені у старий рваний одяг та літнє гумове взуття. На спідній білизні відсутнє маркування, тому після прання кожен отримує будь-чию білизну. У кількох ліжкових хворих була відсутня спідня білизна та памперси, хоча на складі є все необхідне у достатній кількості.

Особливе занепокоєння викликало недотримання техніки безпеки стосовно функціонування електричного обладнання у пральні. Розетки та вимикачі в житлових кімнатах потребують ремонту. Відсутні плани евакуації при пожежі та недоукомплектований пожежний щит.

Під час візиту монітори поспілкувалися з працівниками закладу, які, як виявилося, не знають стандартів догляду за підопічними та не могли назвати дату останнього проходження інструктажу з техніки безпеки.

Валентина Волік пояснювала підопічним та працівникам про можливість отримання безоплатної правової допомоги та надавала контактний телефон єдиної системи безоплатної правової допомоги 0 800 -213-103.

5 жовтня під час круглого столу з підведення підсумків роботи моніторингових груп Валентина Волік, у якості спікера, надала інформацію представникам органів влади Львівської області та засобів масової інформації про виявлені порушення. Детальний звіт та рекомендації щодо усунення виявлених недоліків буде направлено до Львівської обласної ради.

Більш детальну інформацію про візити без попередження у Львівській області можна знайти на сторінці Уповноваженого Верховної ради України з прав людини у Фейсбук за посиланням: https://www.facebook.com/ombudsmanUA/

Довідково

Національний превентивний механізм, передбачений Факультативним протоколом до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.  Головна ідея національного превентивного механізму полягає у запровадженні системи регулярних, незалежних відвідувань будь-якого місця, що перебуває під юрисдикцією та контролем держави, де утримуються чи можуть утримуватися особи, позбавлені волі, за розпорядженням державного органу чи за його вказівкою, або з його відома чи мовчазної згоди. Ці відвідування здійснюються з метою посилення, за необхідності, захисту таких осіб від катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

В Україні національний превентивний механізм запроваджено з 2012 року.