назад

Співпраця продовжується з працівникам районних ЦНАПів та органів місцевого самоврядування

1У приміщенні Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій 19 лютого заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук взяв участь у тематичному семінарі «Реалізація Стратегії державної міграційної політики України».

У рамках тематичного семінару для керівників та працівників районних ЦНАПів та органів місцевого самоврядування на тему «Реалізація Стратегії державної міграційної політики України», відбулася лекція «Законодавство України про безоплатну правову допомогу: первинна і вторинна безоплатна правова допомога».

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук ознайомив представників об’єднаних територіальних громад, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з можливостями системи безоплатної правової допомоги у роботі ЦНАПів. Він наголосив: «Візитівка громади залежить від її якісної і ефективної роботи та оцінити її можна у Центрах надання адміністративних послуг. Юристи місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можуть надавати юридичні консультації, допомагати у складанні заяв, заповненні бланків, забезпечувати доступ до безоплатної вторинної правової допомоги, а також доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України».

2

Фахівець Регіонального центру повідомив, що В Івано-Франківській області, крім самого Регіонального діють ще три місцеві центри з надання БПД, а саме в Івано-Франківську, Калуші та Коломиї. З метою надання рівних можливостей до доступу до правової допомоги громадянам, які проживають в сільській місцевості, з 1 вересня 2016 р. функціонують бюро правової допомоги в усіх районних центрах, за винятком Тисмениці, а також в Яремчі, Болехові, Бурштині і Перегінську. Працівники названих місцевих центрів та бюро правової допомоги надають безкоштовні консультації та роз’яснення, а це консультування називається безоплатною первинною правовою допомогою, яка надається всім, без винятку громадянам, які перебувають під юрисдикцією України.

До безоплатної первинної правової допомоги належать такі види правових послуг: надання правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

3

Ще один аспект роботи БПД – робота з територіальними громадами. Для того аби забезпечити обізнаність громадян із віддалених сіл та населених пунктів, відбуваються зустрічі громади із працівниками центру, для проведення консультацій.

Так, на сьогоднішній день законодавство України не є досконалим, тому не всі справи стають виграшними. Та попри це, не варто опускати руки через необізнаність законодавчої системи. Будь-яку справу можна вирішити, якщо діяти злагоджено із професіоналами. Тим більше, для малозабезпечених та інших груп населення, справді є така можливість.

4

Володимир Ковальчук розказав присутнім, що у рамках відзначення Всеукраїнського тижня права в Івано-Франківську, як і в інших областях України, 13 грудня 2018 року одночасно відбулась презентація довідковo-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid». Платформа була створена з метою надання якісних правових консультацій співробітниками системи безоплатної правової допомоги. Зараз скористатися можливостями платформи «WikiLegalAid» може кожен хто має доступ до мережі Інтернет. Вона функціонує за принципом Wikipedia та створена для посилення правової обізнаності громадян.

«Довідково-інформаційна платформа – це спільна робота фахівців-юристів системи безоплатної допомоги, яка грунтується на реальній практиці надання БПД в Україні. Її інформаційна база, яка функціонує за принципом відомої «Wikipedia», поповнюється правовими консультаціями з найактуальніших питань, що відповідають реальним запитам клієнтів системи, які приходять до офісів правової допомоги у всіх регіонах країни», – наголосив заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук.

Якість правових консультацій платформи «WikiLegalAid» значно покращилась, триває постійний процес їх написання, редагування та оновлення експертною групою досвідчених авторів. Працівники системи БПД систематично використовують базу правових консультацій «WikiLegalAid» для надання первинної правової допомоги. При чому системою БПД вже було надано більше 1 200 000 правових консультацій.

5

Важливе місце в системі безоплатної правової допомоги займає загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України і Координаційного центру з надання правової допомоги «Я МАЮ ПРАВО!», який спрямований на підвищення рівня правової обізнаності громадян. У рамках проекту проводиться інформування громадян та надання практичних рекомендацій щодо захисту прав за найбільш актуальними напрямами. Поширення правових знань у рамках проекту сприятиме залученню громадян до правової активності та правосвідомої поведінки.


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)