назад

Співпраця з ГО «Десяте квітня» триває

1Нещодавно підписаний Меморандум про співробітництво між Регіональним центром з надання БВПД у Херсонській області та ГО «Десяте квітня» в дії: 7 червня на базі Центру наші партнери для спеціалістів соціального захисту та управління Пенсійного фонду України в Херсонській області провели семінар «Стандарти захисту прав ВПО. Актуальні питання, юридичні виклики, судова практика».

2

З вітальним словом до учасників звернулись керівник проекту ГО «Десяте квітня» Ольга Ткаченко та директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва.

3

Марина Єлисєєва розказала про систему БПД, її структуру, місію та завдання. Поділилася досвідом роботи щодо надання первинної та вторинної правової допомоги ВПО, які звертаються до центрів та бюро, в розрізі захисту їх прав у соціальній сфері та пенсійному забезпеченні. 9Нагадала, що 2018 рік оголошено Роком реалізації загальнонаціонального просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», тому правопросвітництво є одним із пріоритетних напрямків роботи.

Враховуючи, що учасники заходу представляли всю Херсонщину, Марина Ігорівна запропонувала заповнити анкети щодо обізнаності громадян про систему БПД та проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».

Більш детально про безоплатну правову допомогу та послуги, які можна отримати в наших закладах, розказав менеджер з якості Максим Магда.

4

Під час презентації він пояснив, що первинна правова допомога (консультації та роз´яснення з правових питань) надається всім без виключення клієнтам, а вторинна правова допомога, тобто адвокатські і представницькі послуги, складання процесуальних документів, – тільки певній категорії громадян, до якої входять й ВПО.

Переходячи до семінару, слід сказати, що представник УВКБ ООН у справах біженців Олена Кучер ознайомила присутніх з міжнародними стандартами захисту та допомоги внутрішньо переміщеним особам та роботою Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні.

5

Радник з питань ВПО Міністерства соціальної політики Руслан Ібрагімов зробив аналіз проблем, які виникають у процесі впровадження законодавчих нововведень у сфері захисту прав переселенців.

6

Працівники соцзахисту отримали також розроблені Міністерством соціальної політики України методичні рекомендації «Захист прав внутрішньо переміщених осіб», які презентував радник з питань ВПО.

А для закладів системи БПД Руслан Ібрагімов передав настільну гру «Переселенська плутанина», котра розроблена з метою підвищення обізнаності у суспільстві щодо практичних проблем ВПО та спростування існуючих стереотипів про них.

7Також учасники заходу дізналися про судові практики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб (призначення соціальних виплат, пенсії за пільговим стажем тощо), які презентували правовий аналітик Ельвіра Зейтуллаєва та юрист ГО «Десяте квітня» Богдан Копцюх.

Робота правозахисників ГО «Десяте квітня» загалом гідна всякої пошани. Гарно обізнані в законодавчій сфері, що стосується прав ВПО, вони досліджують актуальні питання, аналізують юридичні виклики, вивчають закономірності судової практики – тому семінари за їх участі завжди викликають зацікавленість та увагу.

8

Не був виключенням й цей захід – учасники ділилися напрацюваннями, ставили запитання, конспектували. Словом, отримали безцінний досвід, який допоможе в їх подальшій роботі з представниками цієї вразливої категорії громадян.

10
11 14 17
16
13 15
12

 


Довідково. Навчання для спеціалістів соціального захисту області відбулось за сприяння Департаменту соціального захисту населення Херсонської облдержадміністрації в рамках проекту «Правова допомога внутрішньо переміщеним особам та розширення прав і можливостей громад на півдні України та в м. Херсоні», який реалізується за підтримки УВКБ ООН у справах біженців.