назад

Співпраця з ГО «Українська єдність»

113 серпня Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області відвідав голова громадської організації  «Українська Єдність», ветеран АТО Ігор Кравець.

Під час робочої зустрічі, яка пройшла в рамках підписаного Меморандуму про співпрацю, Марина Єлисєєва та Ігор Кравець не тільки обговорили загальні питання співробітництва між державною установою системи БПД і неурядовою організацією, але й підготували офіційний лист до Херсонського обласного військового комісаріату.

2

Як відомо, Регіональний центр ефективно співпрацює з багатьма громадськими організаціями, у тому числі з тими, хто опікується проблемами учасників АТО.

На обліку в Херсонському обласному військовому комісаріаті перебуває більше 6 тис. учасників АТО, які відповідно до Указу Президента від 17.02.2016 № 53 «Про відзнаку Президента України «За участь в антитерористичній операції» мають право на відзнаку. Однак в Херсонській області за три роки її отримав лише 161 учасник АТО.

3Півтора місяці тому Регіональний центр допоміг ГО «Українська єдність» підготувати публічний запит до Адміністрації Президента, Міністерства оборони, СБУ щодо кількості виготовлених відзнак і вже отримали відповіді.

Як зазначено у листі заступника директора Департаменту кадрової політики Міністерства оборони України Повара В.І. від 23.07.2018 № 226/3695, станом на 23.07.2018 МО України отримало 94 500 зазначених відзнак та бланків до них, з них 69 870 відзнак з бланками грамот видано Командуванню Сухопутних військ ЗС України для подальшого направлення до відповідних комісаріатів для вручення звільненим військовослужбовцям і передачі сім’ям військовослужбовців, які загинули або померли від поранень, та військові частини для вручення військовослужбовцям.

4Проте, за заявкою Херсонського обласного військового комісаріату, на його адресу направлено лише 161 відзнаку.

Ігор Кравець як голова ГО «Українська Єдність» звернувся до військового комісара І.Л. Будника з проханням пояснити ситуацію, чому більш ніж із 6 тис. учасників АТО в Херсонській області отримали нагороду одиниці, адже захищати кордони України сьогодні – завдання не з легких, і наші земляки сумлінно його виконали і продовжують виконувати.

Звичайно, у такий складний час воїни потребують особливої уваги та підтримки як з боку громадян, так і з боку влади. Шкода тільки, що через бюрократичні перепони або ще з невідомих нам причин, близько 6 тис. учасників АТО прикордонної області залишилось без відзнак. Тож чекаємо на відповідь військового комісара, з якою ми вас обов´язково ознайомимо.

Довідка. Відповідно до Указу Президента України від 17.02.2016 № 53 «Про відзнаку Президента України «За участь в антитерористичній операції» даною відзнакою мають бути нагороджені військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та працівники Збройних Сил України,  які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районі проведення антитерористичної операції у період її проведення; особи, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районі проведення антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України і виконували завдання антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях у взаємодії із Збройними Силами України; інші особи, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районі проведення антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України і в подальшому були включені до складу Збройних Сил України.