назад

Співпраця з громадкістю миколаївських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги

18 березня 2016 року відбулась робоча зустріч директорів Першого та Другого миколаївських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з начальником Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Романом Возняком.

В ході зустрічі за ініціативи директора Першого центра Олега Матвієнко обговорено питання щодо відкриття на базі місцевих центрів доступу громадян до он-лайн сервісів Міністерства юстиції України.

1

21 березня 2016 року на базі Першого та Другого миколаївських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся запуск нового соціального проекту – безкоштовного доступу громадян до он-лайн сервісів Міністерства юстиції України.

Відтепер громадяни можуть скористатися онлайн-сервісами в спеціально відведених робочих зонах місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Незабаром, очікуємо відкриття бюро з правової допомоги в усіх районних центрах Миколаївщини, де буде забезпечено надання високоякісного державного сервісу громадянам. 3

4

21 березня 2016 року в Головному територільному управлінні юстиції у Миколаївській області проведено першу робочу зустріч партнерів проекту “Формування дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги у м. Миколаєві та м. Вознесенськ”, що реалізує громадська організація “Фонд розвитку міста Миколаєва” за підтримки програмної ініціативи “Права людини та правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження” та Канадського бюро міжнародної освіти Уряду Канади.

Проект розроблено директором ГО “Фонд розвитку міста Миколаєва” Михайлом Золотухіним та директором Першого миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олегом Матвієнко.

Партнерами проекту є Головне територіальне управління юстиції у Миколаївській області, центри безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області, органи місцевого самоврядування м. Миколаєва та м. Вознесенську, вознесенський ОСН “Перлина гаю”, ГС УГСПЛ.

У зустрічі прийняли участь начальник Головного територіального управління юстиції Роман Возняк, директор ГО “Фонд розвитку м. Миколаєва” та директори центрів безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Олег Антонець, Олег Матвієнко та Сергій Сторчак та інші запрошені учасники

На зустрічі розглядались наступні питання – виклики та загрози забезпечення населення безоплатною правовою допомогою у зв’язку зі змінами законодавства; мета завдання та очікування проекту “Формування дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги у м. Миколаєві та м. Вознесенську” за підтримки Канадського бюро міжнародної освіти Уряду Канади та планування дії щодо створення системи надання безоплатної правової допомоги (інтеграція безоплатної вторинної правової допомоги до безоплатної первинної допомоги). 5

6.7

8

Протягом 21-23.03.2016 року працівники Центру Вікторія Пазурчик та Катерина Штангрет прийняли участь у тренінгу «Попередження та подолання дискримінації у практиці правозахисних організацій», за підсумками його проведення Вікторія та Катерина отримали сертифікати. 9

10

23.03.2016 року директор Першого миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олег Матвієнко та начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Вікторія Царьова прийняли участь у обговоренні проекту рішення міської ради «Про затвердження Програми безоплатної правової допомоги населенню м. Очакова на 2016-2017 роки», яке відбулося на загальній комісії виконкому Очаківської міської ради.

Олег Матвієнко переконав загальну комісію виконавчого комітету Очаківської міської ради, що затвердження відповідної програми буде першим кроком для розвитку безоплатної первинної правової допомоги в місті Очакові, який в подальшому спрямує владу для розроблення та здійснення комплексу заходів правового, організаційного та економічного характеру, спрямованих на забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги осіб, які мають на неї конституційне право і потребують такої допомоги, а також підвищення загального рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти населення, набуття громадянами необхідного рівня правових знань, формування у них поваги до права, подолання правового нігілізму, особливо серед вразливих верств населення міста Очакова.

За підсумками розгляду пропозиції місцевого Центру, щодо можливості затвердження програми безоплатної правової допомоги в місті Очакові на 2016-2017 роки загальною комісією виконкому Очаківської міської ради підтримано та винесено на розгляд проект рішення щодо затвердження даної програми на чергове засідання міської ради, яке відбудеться 25 березня 2016 року.

Перший миколаївський місцевий центр з НБВПД висловлює щиру вдячність загальній комісії виконавчого комітету та депутатському корпусу Очаківської міської ради за підтримку Програми безоплатної правової допомоги населенню міста Очакова на 2016-2017 роки. 11

12

.24.03.2016 року директор Першого миколаївського місцевого центру з надання БВПД Олег Матвієнко та голова громадської організації «Незалежна соціальна адвокація та правозахист» Тетяна Добридник проведи прийом громадян в громадському центрі з моніторингу дотримання прав людини.

Громадський центр з моніторингу дотримання прав людини працює з усіма категоріями населення Миколаєва та Миколаївської області з метою проведення моніторингу дотримання прав людини та надання своєчасної правової допомоги представникам громади у випадках порушення прав людини та дискримінації за будь-якими ознаками.

Головні завдання моніторингового центру:

– Виявлення та реєстрація випадків порушення прав людини та дискримінації (збір та аналіз кейсів);

– Підвищення рівня інформованості населення щодо їх прав та обов’язків;

– Об’єднання зусиль органів державної влади, громадських організацій та громадського суспільства для протидії порушенням прав людини та дискримінації.

Ініціатором відкриття Громадського центру є ГО «Асоціація ЛГБТ «Ліга». Ідея створення народилась під час зустрічі з представниками Уповноваженого Верховної Ради України по правам людини в 2015 році, у зв’язку з почастішанням випадків дискримінації та порушення прав людини, а також низьким рівнем правової обізнаності простих громадян.

Особливість роботи центру в тому що він працює в співробітництві з регіональним представництвом Уповноваженого Верховної Ради України по правам людини, Головним територіальним управлінням юстиції в Миколаївській області, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, представниками НПО, а також Першим та Другим місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги на підставі підписаних меморандумів про співробітництво та планів спільної діяльності.

Юристи та адвокати проводять консультування населення з правових питань, фіксують випадки дискримінації та порушення прав людини з подальшою підтримкою та супроводженням судових справ, проводять інформаційно-просвітницьку роботу серед населення з метою підвищенням правової обізнаності громадян, проводять онлайн консультування громадськості через Skype та по телефону «гарячої лінії». 13

14

16

24.03.2016 року проведено скайп-консультування, під час якого за консультацією звернулось мешканка мікрорайону Мала Корениха Заводського району міста Миколаєва. Працівниками Центру було надано кваліфіковану консультацію з питання: «Чи має право її повнолітня дитина на пенсію по втраті годувальника, якщо годувальних мав інвалідність І групи.

Нагадуємо, Першим миколаївським місцевим центром з надання БВПД було започатковано скайп-зв’язок з бібліотеками Новоодеського, Березанського, Миколаївського, Очаківського районів, м. Очакова та м. Миколаєва. Від тепер громадяни з віддалених населених пунктів можуть отримати юридичну консультацію або ж відповідь на проблемне питання. Відповідно до розробленого графіку для всіх бібліотек, кожен громадянин, який звернеться до бібліотеки з налагодженим скайп-зв’язком, зможе отримати консультацію «онлайн». Такі консультації надаються кожного другого та четвертого четверга місяця починаючи з лютого 2016 року з 14:00 год. до 17:00 год. 17.

За підтримки ресурсного центру громадської організації «Асоціація ЛГБТ «ЛІГА» здійснено друк 1000 буклетів: «Порядок отримання безоплатної правової допомоги».

Перший миколаївський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги висловлює подяку за підтримку системи безоплатної правової допомоги голові громадської організації «Асоціація ЛГБТ «ЛІГА» Альохіну Олегу Михайловичу та колективу організації. 18