назад
12.10.17

Співпраця задля розширення доступу до БПД біженців та інших вразливих осіб

12 10 2017 YKB ООN 6Сьогодні, 12 жовтня, фахівці Координаційного центру з надання правової допомоги зустрілися із представниками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців задля обговорення можливих напрямів співпраці.

Учасникам зустрічі від Координаційного центру стали перший заступник директора Мирослав Лаврінок, начальниці управління забезпечення якості правової допомоги Вікторія Мітько та управління розвитку людських та інформаційних ресурсів у сфері надання правової допомоги Аліна Гладка та головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва Олександр Дейнеко. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (далі – УВКБ ООН) представляли старший радник із правових питань Юг Біссо, радники з правових питань Дмитро Плечко та Лідія Кузьменко.

Під час зустрічі обговорювалися напрями співпраці в організації навчальних та тренінгових заходів з питань надання правової допомоги ВПО, шукачам з притулку, біженцям, особам без громадянства. Також у ході зустрічі йшлося про можливість участі адвокатів, які співпрацюють із центрами з надання БВПД, у пілотному проекті моніторингу в транзитній зоні аеропорту, який наразі готується УВКБ ООН спільно з офісом Уповноваженого ВРУ з прав людини та Міжнародною організацією з міграції. У цьому зв’язку представники УВКБ ООН розповіли про нормативно-правові та практичні проблеми, з якими вони стикалися під час надання допомоги особам, що перебувають або затримані у транзитних зонах аеропортів, поділилися досвідом у сфері роботи з ними, а також представили типові кейси з цього питання.

12 10 2017 YKB ООN 3

У свою чергу, Мирослав Лаврінок та Вікторія Мітько ознайомили співрозмовників із досвідом працівників та адвокатів системи БПД у сфері надання та забезпечення надання безоплатної правової допомоги у таких випадках, та окреслили перспективні напрямки удосконалення відповідного нормативно-правового регулювання.

Окрему увагу учасники зустрічі приділили питанню співробітництва у сфері підвищення кадрового потенціалу системи надання безоплатної правової допомоги. Зокрема, представники УВКБ ООН висловили готовність підтримати ініціативи Координаційного центру у сфері організації навчальних/тренінгових заходів з тем, що відповідають мандату їхньої інституції. Також вони висловили пропозицію та готовність запросити експертів системи надання безоплатної правової допомоги Королівства Бельгія, аби вони поділилися з українськими колегами досвідом інституційного розвитку, поглиблення спеціалізації адвокатів, що надають безоплатну правову допомогу, та контролю якості надання безоплатних правових послуг.

Як відзначила Аліна Гладка, міжрегіональні ресурсно-комунікаційні платформи зможуть стати ефективною базою для проведення таких заходів, після завершення облаштування їхніх приміщень.

Окрім того, представники УВКБ ООН висловили готовність посприяти облаштуванню точки доступу до безоплатної правової допомоги у Станиці Луганській. У такій точці доступу громадяни зможуть отримати правову інформацію, консультації та роз’яснення з правових питань, допомогу у складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру.

На завершення, сторони домовилися про проведення наступних зустрічей для більш детального обговорення окремих напрямів співробітництва та їх практичної імплементації.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook         YouTube YouTube         Google Google+  тTwitter