назад

Співпраця задля захисту прав дітей

4Задля інформування керівників відділів освіти, служб у справах дітей, комітетів у справах сім’ї та молоді виконкомів міської та районних у місті рад, Криворізького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді про роботу криворізьких місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги 31 березня 2016 року представниками місцевих центрів Наталею Кожем’якою, Діаною Бузинарською, Дмитром Панченком було взято участь у координаційній нараді  при заступникові міського голови Валентині Берлін.

 

Перш ніж направити людину, яка потребує безоплатної вторинної правової допомоги, працівники служб у справах дітей телефонують до центру БВПД та спільно обговорюють проблему, яка виникла. У результаті людина приходить до центру з готовим пакетом документів. У свою чергу, якщо виникають питання з розумінням певної ситуації, повязаної з дітьми, працівники Центру БВПД консультуються зі своїми колегами-соціальним партнерам в органах місцевого самоврядування.

Посадовим особам, які організовують роботу з дітьми, які опинились у  складних життєвих обставинах, дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, багатодітними матерями та матерями-героїнями, було продемонстровано презентацію про розвиток системи безоплатної правової допомоги в Україні, про функції і порядок роботи місцевих центрів, про те, хто має право на призначення адвоката, гарантованого державою.

Проведення інформаційної кампанії, підвищення тим самим правової освіти населення, влаштування мобільних пунктів консультування та спільне проведення заходів, взаємодія під час вирішення питань громадян — ось ті напрямки, в яких рухатимуться і надалі соціальні  партнери — Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та структурні підрозділи органів місцевого самоврядування, відповідальні за роботу з дітьми, молоддю, сім’ями, попередження насильства та захист прав дітей.

3

Відповідні заходи вже проведені у Жовтневому та Інгулецькому районах міста Кривого Рогу. Так, у березні  було проведено зустрічі з опікунами та піклувальниками дітей, які перебувають на обліку в службі у справах дітей виконкому Жовтневої районної у місті

Також було налагоджено взаємодію з директором навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів №9″ Кутаєвим Олександром Миколайовичем, який є законним представником понад 30 дітей-сиріт, які виховуються в інтернаті. ради. На базі навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів №9 з посиленою спортивною підготовкою» відбулося засідання клубу з питань забезпечення прав дітей «Відкритий мікрофон», у засіданні якого взяли участь учні загальноосвітніх навчальних закладів Інгулецького району (КЗШ №№67, 73, 82, 92, 115). Для дітей було проведено бліц-опитування щодо знання ними своїх прав, дітлахи спільними силами розмалювали плакат “Я щасливий, коли…”, а інтегратор Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталя Кожем’яка розповіла їм про те, що в разі порушення прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, їхні законні представники можуть звертатися за безоплатною вторинною правовою допомогою (призначенням адвокатів за рахунок держави) до місцевих центрів. Довелось підбирати прості слова для того, щоб діти запам’ятали – наразі державою створені центри Справедливості, де людям допоможуть у вирішенні їхніх проблем. Тож надана інформація була корисна і цікава як дорослим, так і малим.

9Ще один соціальний партнер – проект “Доступна правова допомога дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, у вирішенні питань соціального захисту та матеріального забезпечення”, який втілюється  за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», впровадженого Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади. Так, задля налагодження співпраці щодо забезпечення прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, між  місцевим центром та Дніпропетровським підрозділом громадської організації “Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу” було підписано меморандум, а керівники Олександр Юрчук та Тетяна Логойда домовились про механізми та плани взаємодії та спільно взяли участь у зустрічі з опікунами та піклувальниками Жовтневого району.

8Під час координаційної наради 31 березня 2016 року з інформаційним повідомленням про проект у виконкомі Криворізької міської ради виступила адвокат Мирослава Дьоміна, яка запропонувала співпрацю та допомогу в тих випадках, коли немає законних підстав претендувати на призначення адвоката за рахунок держави через центри безоплатної вторинної правової допомоги. А таких випадків у роботі всіх служб трапляється чимало.

Захист прав дитини — це те, задля чого працюють спільно державні установи, органи місцевого самоврядування та громадські організації. Приклад інтеграції безоплатної первинної і вторинної правової допомоги — співпраця Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги зі службою у справах дітей виконкому Криворізької міської ради та відповідними структурними підрозділами виконкомів районних у місті Кривому Розі рад.

Довідково: з питань, що стосуються захисту прав дітей можна звертатись не тільки до центрів БВПД, а й в Дніпропетровський підрозділ громадської організації “Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу”. Телефони: 095-801-74-58; 067-560-77-85. Організація запрошує до співпраці усі служби, які працюють задля захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

2

5