назад

Співпраця задля захисту прав учасників АТО

RC spilka ATO03 лютого 2017 року відбулася робоча зустріч директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігора Микитина, начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Ореста Шота з регіональним представником громадської спiлки «Всеукраїнське об’єднання учасникiв АТО «УКРАЇНЦI – РАЗОМ!» Ігорем Топаловим.

Зустріч мала на меті розширення доступу до безоплатної правової допомоги у Львівському регіоні, посилення правових можливостей і правової спроможності таких соціально вразливих груп населення як учасники АТО, члени їх сiмей, iнші особи, на яких поширюється дiя Закону України «Про статус ветеранів вiйни, гарантiї їх соцiального захисту», а також постраждалі пiд час проведення антитерористичної операції.

Так, сторони планують об’єднати зусилля в таких аспектах, як інформування щодо права на безоплатну правову допомогу та реалізацію такого права в центрах та бюро правової допомоги Львівщини; також – виявлення юридичних проблем, з якими стикаються учасники АТО, та допомога у їх вирішенні. Проговорено питання проведення спільної інформаційної кампанії для осіб, що постраждали пiд час проведення антитерористичної операції.

Варто зазначити, що зустріч відбулася в рамках підписаного 20 грудня 2016 року Координаційним центром з надання правової допомоги та Всеукраїнським об’єднанням учасникiв АТО «УКРАЇНЦI – РАЗОМ» Меморандум про співпрацю, в якому сторони домовилися про об’єднання зусиль, спрямованих на забезпечення прав та соціальних гарантій цих вразливих груп.

Нагадаємо, нещодавно Верховна Рада України прийняла Закон України «Про Вищу раду правосуддя», внісши зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Так, право на безоплатну вторинну правову допомогу (представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру), отримали й особи, які лише претендують на отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Крім того, така допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія зазначеного Закону, надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було дотепер, а з будь-яких питань.