назад
14.09.16

Співпраця заради захисту прав паліативних хворих

13 вересня 2016 року на базі Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся «круглий стіл» за темою «Паліативна допомога: що потрібно?». 

У заході взяли участь представники влади різного рівня міста та району, журналісти, громадські діячі та особи, зацікавлені у розвитку паліативної допомоги в регіоні.

«Круглий стіл» є частиною проекту «Інформаційна кампанія «Безцінна мить життя» для жителів міста Конотоп та Конотопського району», який реалізує Міжнародний благодійний фонд «Крила Надії» м. Конотоп (керівник – Валерія Рошкован). Фонд є партнером Конотопського місцевого центру.

Реалізація проекту проходить за сприяння Міжнародного фонду «Відродження» в рамках Всеукраїнського проекту малих грантів в частині підтримки ініціатив громадських організацій до Всесвітнього дня паліативної допомоги «Паліативна допомога дітям». День паліативної допомоги, організатором якого є Світовий Альянс паліативної допомоги,  проводиться щорічно в другу суботу жовтня.

У ході заходу було обговорено ряд проблемних питань, пов’язаних із сучасним станом справ у сфері надання паліативної допомоги в Україні та місті Конотоп; підготовки та залучення фахівців і волонтерів з числа небайдужих жителів міста; правові та психологічні аспекти життя паліативних хворих та їх рідних.  Всі учасники активно обговорювали питання та надавали свої пропозиції представникам органів влади.

Директор Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Муха привітав присутніх в стінах закладу та  розповів, що в рамках співпраці із благодійним фондом «Крила надії» постійно проходить обмін інформацією з питань захисту медичних прав жителів міста та району.

Зокрема він зазначив: «На даний час 3 особи за рекомендацією працівників фондузвернулися до місцевого центру та отримали вторинну правову допомогу. Тепер адвокати представляють інтереси хворих у судах та допомагають відстоювати конституційне право на охорону здоровя та медичну допомогу».

Усі присутні отримали вичерпні відповіді на запитання, які стосуються поцедури надання адвоката за рахунок державних коштів, якості та результативності роботи адвокатів.

Довідково:

Паліативна допомога – це підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання, шляхом запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, ретельній оцінці й позбавленню болю та інших фізичних симптомів, а також наданню психосоціальної і духовної підтримки.

Щорічно Конотопська ЦРЛ реєструє від 207 до 209 дітей з обмеженими можливостями, з яких 10% вкрай важкі: онкохворі або мають глибокі вроджені вади розвитку, ВІЛ, травми при пологах тощо.

Адреса місцевого центру: м. Конотоп, вул. Братів Лузанів,43. тел (05447) 6-23-47