назад
11.02.17

Співпрацю системи БПД із судовими та правоохоронними органами обговорили під час зустрічі у Сумах

SuR 2

У п’ятницю, 10 лютого 2017 року, в Сумах за ініціативою Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області проводено круглий стіл на тему «Співпраця системи БПД з правозахисними органами: свіжі ідеї та нові виклики.  Механізми додержання прав людини та рівного доступу громадян до правосуддя». Участь у заході взяла керівниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги – Олена СІНЧУК.

Під час засідання круглого столу, серед учасників якого – представники місцевої прокуратури, судів, адвокатури та громадських правозахисних організацій – було обговорено результа   ти діяльності системи безоплатної правової допомоги в Україні та, зокрема, в Сумській області у 2016 році, проблемні питання та перспективні напрями співпраці на майбутнє.

 

SuR 4

 

Олена СІНЧУК наголосила на місії та цінностях системи безоплатної правової допомоги, нагадала присутнім її інституціональну складову та ознайомила з основними результатами діяльності системи продовж 2013-2016 років. Також вона закцентувала увагу присутніх на позитивних оцінках роботи системи БПД в Україні з боку представників правозахисної спільноти, зокрема в частині зменшення випадків застосування до затриманих осіб фізичного насильства (тортур, катувань тощо) з боку правоохоронців, забезпечення своєчасного прибуття адвокатів до таких осіб, а відтак – сприяння ранньому доступу до правової допомоги. «Адвокати, які прибувають до затриманих осіб, дотримуються Стандартів якості надання правової допомоги, які визначають комплекс обовязкових дій адвоката під час надання ним правової допомоги, спрямованих, у тому числі й на протидію катуванням та жорстокому поводженню з людьми», – зазначила Олена Сінчук.

На думку директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олени ДЕМЧЕНКО, місія системи БПД на Сумщині полягає в тому, щоб задовольнити правові потреби всіх категорій громадян, які звертаються як до Регіонального центру, так і до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області, а також ефективно співпрацювати з адвокатською спільнотою Сумщини. «Наразі наша задача – слідувати пріоритетам розвитку системи БПД – зокрема, і у бік посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад, створення ефективної системи управління правовими знаннями, розвитку людського потенціалу, партнерських мереж та децентралізації системи БПД та пілотуванні моделі офісів громадського захисту у кримінальних провадженнях», підкреслила директорка Регіонального центру.

SuR 5

Учасники круглого столу, враховуючи практичний досвід роботи Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, обговорили питання щодо забезпечення надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт; які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими тощо.

У ході зустрічі також було обговорено питання практичного застосування положень постанови Кабінету Міністрів України № 1363 «Про затвердження Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою». Зокрема, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина ВОЛОБУЄВА наголосила на тому, що зазначена постанова потребує внесення змін в частині приведення її у відповідність до Закону України «Про Національну поліцію України».

SuR 8

 

Учасниця заходу, Вікторія ПАТЮТЬКО – керуюча справами виконавчого апарату Обласної ради, наголосила на важливості співпраці в частині підвищення правової спроможності територіальних громад: «З нашого боку, за необхідності, ми готові підтримати цей напрямок співпраці з системою БПД технічними засобами, зокрема шляхом прийняття відповідних регіональних програм».  

Програму круглого столу Ви можете подивитися тут

Довідково про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області:

Адреса: м. Суми, вул. Першотравнева, 29.

Тел. (0542) 603 645, 603 647, 603 649.

Телефон єдиної системи безоплатної правової допомоги: 0 (800) 213 103

SuR 9

SuR 6

SuR 7

SuR 10