назад

35264927 791348561056102 8677045947626160128 nЯк дитині самостійно захистити свої права? Що можуть, а що зобов’язані робити законні представники неповнолітніх при порушені їхніх прав? Як державним установам максимально ефективно запобігти, а у випадку порушення відновити чи захистити порушене право? Про це та інше говорили на засіданні круглого столу на тему: «Особливості взаємодії органів та служб щодо соціально-правового захисту дітей», у якому взяли участь фахівці системи безоплатної правової допомоги.

Найбільша увага під час обговорення приділялася підвищенню ефективності співпраці судових, правоохоронних та виконавчих органів щодо захисту прав та законних інтересів дітей. Учасниками заходу обговорено проблемні питання та прогалини в правовому регулюванні соціально-правового захисту дітей. Захід  організований службою у справах дітей Тернопільської ОДА.

35210655 791348567722768 6849085859036135424 n

«Діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту мають право на безоплатну вторинну правовому допомогу. Поняття вторинна включає в себе складання процесуальних документів, представництво інтересів та захист» – зазначив менеджер з якості Регіонального центру Віталій  Сольський.

«Найчастіше діти звертаються як потерпілі у кримінальному провадженні. Також в зв’язку із внесенням змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в І кварталі 2018 року кількість дітей, які звертаються за отриманням безоплатної правової допомоги значно збільшилася» – розповідає інтегратор Тернопільського місцевого центру  Ірина  Максимюк.

«Правопросвітництво – пріоритетна функція системи безоплатної правової допомоги. Особливу увагу при плануванні заходів ми приділяємо найбільш уразливій категорії громадян – дітям. Саме неповнолітні здатні піддаватись негативному впливу зі сторони, адже не мають достатньо життєвого досвіду аби проаналізувати наслідки своїх дій» – додала Ірина  Максимюк.

Системою безоплатної правової допомоги  виготовлена спеціальна серія тематичних буклетів для дітей: «Твої права – твій надійний захист» «Твої права – твій захист: правові орієнтири для кожної дитини» та «Паспорт прав дитини».

Ряд заходів для дітей проводиться в рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО», основною метою якого є сформувати нову правову свідомість мешканців нашої держави. Серед іншого, організовують уроки правових знань, виставки, тематичне спілкування, навчальні практикуми, конференції, інтерактивні ігри, моделювання правових кейсів. Студентів правничих спеціальностей залучають до спільного консультування, що сприяє формуванню навичок професійного юриста.

Нагадуємо, що при порушенні прав дитини можна звертатися за Єдиним телефонним номером цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.