назад

Співробітники Петриківської районної державної адміністрації дізналися про нове у Законі України «Про безоплатну правову допомогу»

0 02 05 fd53eba86ba621ef8e1f6159c4aad07f2af5e388b02bd3cc7e631b02778cfcea full11 січня 2017 року заступник начальника Петриківського бюро правової допомоги Лариса Орел провела годину спілкування на тему: «Нове в законодавстві України» на базі Петриківського бюро правової допомоги. Участь у заході взяли в.о. начальника відділу з питань правового забезпечення та звернень громадян Петриківської районної державної адміністрації Ольга Левечко та начальник відділу з питань надання адміністративних послуг Людмила Гладких.

Під  час зустрічі  було обговорено такі питання: внесення змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності,  внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Зокрема, Лариса Орел повідомила, що 5 січня 2017 року вступив в силу Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Відтепер суб’єктами безоплатної правової допомоги є: вимушені переселенці, громадяни, які звернулися по отримання статусу переселенця, громадяни, які мають статус учасника бойових дій чи звернулися по отримання такого статусу, громадяни, чий дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, громадяни, які отримують пенсію або соціальну допомогу у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Також суттєво було підвищено поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної вторинної правової допомоги:

  • по-перше, враховується середньомісячний дохід особи, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер;
  • по-друге, особа має право на безоплатну правову допомогу, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;
  • по-третє, інвалід має право на безоплатну правову допомогу, якщо отримує пенсію або соціальну допомогу у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (а не якщо цей розмір є меншим двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, як це було дотепер).

Слід зазначити, що проведення подібних правопросвітницьких заходів спрямовано перш за все на поглиблене вивчення проблем, з якими звертаються громадяни, та обговорення можливостей співпраці у вирішенні актуальних  питань з якими люди приходять до бюро.

Петриківське бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Петриківка, вул. Петра Калнишевського, 69 каб. 206, 208. Контактний телефон бюро: 0563424652.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси  центрів та бюро у усіх регіонах України 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

{gallery}news/2017/01/18_1{/gallery}