назад
22.09.16

Спостерігач ОБСЄ ознайомився з діяльністю центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що діють на Хмельниччині

P1030380     Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна зустрілася зі спостерігачем Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Деяном Георгіевскі. Темою розмови стало надання безоплатної правової допомоги учасникам антитерористичної операції, членам їхніх сімей та внутрішньо переміщеним особам.

     У зустрічі, яка відбулася 21 вересня, також взяли участь директор Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Григорій Гоцький і начальники відділів місцевого центру Людмила Адамчук та Ірина Ярусевич.

     Спеціальна моніторингова місія, що складається з цивільних неозброєних спостерігачів, направлена в Україну після анексії Криму на прохання українського уряду за рішенням всіх 57 держав-учасниць ОБСЄ.

     “Оскільки основне завдання місії — допомогти Україні знизити рівень напруження і сприяти діалогу між усіма сторонами конфлікту, зараз наша увага насамперед зосереджена на подіях на сході вашої держави”, — пояснив Деян Георгіевскі.

     Зважаючи на цілі і завдання місії, спостерігача цікавило, чи звертаються до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги учасники АТО, члени їхніх сімей та внутрішньо переміщені особи, яким чином відбувається надання їм правової допомоги, а також які правові проблеми найчастіше виникають у зазначених категорій громадян.

     Наталія Стьопіна ознайомила іноземного спостерігача з основними принципами роботи системи безоплатної вторинної правової допомоги в Україні, діяльністю регіонального та місцевих центрів, типовою структурою місцевого центру, місією та завданнями бюро правової допомоги, розповіла, хто має право на безоплатну вторинну правову допомогу, пояснила механізм взаємодії центрів із адвокатами та процедуру призначення захисника.

     Позаяк зустріч мала на меті обговорити проблеми, з якими до центрів звертаються учасники АТО, члени їхніх сімей та переселенці, особливу увагу директор регіонального центру зосередила на цій темі.

     “З часу заснування місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги до них звернулося 150 учасників АТО та членів їхніх сімей, 29 переселенців. 52 з них (42 учасникам АТО та 10 ВПО) у центрах було призначено адвокатів за державний кошт для представництва і захисту їхніх інтересів у суді”, — зазначила Наталія Стьопіна.

     За словами директора Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Григорія Гоцького, практика свідчить, що кожен четвертий учасник АТО або ж переселенець потребує саме вторинної правової допомоги.

     Серед питань, з якими звертаються до місцевих центрів означені категорії осіб, першу позицію посідає виділення земельних ділянок учасникам АТО. Крім того, нерідко у них виникають проблеми із оформленням соціальних виплат, невиконанням кредитних зобов’язань перед банками через перебування у війську та інші.

     На завершення зустрічі Деян Георгіевскі подякував своїм співрозмовникам за вичерпну інформацію, зазначивши, що вона корисна для нього не тільки як для спостерігача, але й як для юриста, та висловив думку про необхідність таких зустрічей у майбутньому.

{gallery}img/novyny/2016/09_Veresen/22_01{/gallery}