назад
04.06.19

Стартувала Українська школа практичних знань з питань доступу до правосуддя

04.06shool 2Вже восени на базі Української школи практичних знань з питань доступу до правосуддя відбудеться Міжнародна конференція з безоплатної правової допомоги, а також розпочнеться реалізація програми практичного застосування кращих практик розвитку правової спроможності. Підготовка до цих заходів вже розпочалася. Про це йшлося під час презентації Української школи практичних знань з питань доступу до правосуддя, що відбулася сьогодні, 4 червня, у правовому клубі PRAVOKATOR.Київ.

«Система безоплатної правової допомоги разом з міжнародними партнерами, громадськими організаціями напрацювала багато практик у сфері доступу до правосуддя. Ми хочемо їх систематизувати, поширювати. Українська школа практичних знань з питань доступу до правосуддя має стати майданчиком, який формуватиме державну політику у цій сфері», – зазначила заступник Міністра юстиції України Іванна Смачило.

Для розповсюдження кращих практик у рамках діяльності Школи щорічно проводитиметься Київська міжнародна конференція з безоплатної правової допомоги.

04.06shool 1

«Зараз система безоплатної правової допомоги впроваджує кілька десятків проектів, тренінгових програм, які підтримують наші партнери. Школа доступу до правосуддя – це новий системний інструмент, що працює від задуму до реалізації та поширення кращих ідей у сфері доступу до правосуддя. Щоб потім втілювати їх на практиці та перетворювати на державну політику», – підкреслив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Україну регулярно відвідують зарубіжні делегації для перейняття досвіду розбудови ефективної системи надання БПД та підтримки її сталого розвитку. Необхідність поширення цих знань та практик є край важливим. Серед таких прикладів – створення української правничої Вікіпедії – WikiLegalAid, напрацювання з забезпечення якості надання правової допомоги та багато інших.

04.06shool 4

«Українська школа доступу до правосуддя стане дороговказом для багатьох інших країн. Тому що таких форм інституанізованої роботи, з такими глибокими практиками, з таким різноманітним ландшафтом провайдерів треба дуже ретельно пошукати», – зазначив директор програми «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов.

Президентка та виконавча директорка Канадського бюро міжнародної освіти Лариса Бізо акцентувала на демократичному підході у формуванні концепції Школи, залучення партнерів.

«Про створення Української школи доступу до правосуддя я розповіла головам канадських систем безоплатної правової допомоги. Вони зацікавилися цією ідеєю, зазначили, що ще дуже інноваційний підхід. Вкрай важливо, що Школа концентрується на практиках, на тому, що можна справді використовувати у своїй роботі», – наголосила Лариса Бізо.

04.06shool 7

У рамках роботи Школи впроваджуватиметься комплексна програма практичного застосування кращих практик розвитку правової спроможності громадян, громад та вразливих спільнот. Перший пілотний проект розпочнеться восени цього року.

«У нас напрацьований багатий досвід у реалізації спільних проектів. Школа доступу до правосуддя – важливий крок для забезпечення дієздатності всіх цих продуктів. З одного боку, це важливо для української системи правосуддя. З іншого – для платників податків та урядів тих країн, які надають технічну допомогу Україні. Спільно з нашими міжнародними партнерами ми налаштовані на співпрацю зі Школою», – підкреслила заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

04.06shool 8

Українська школа практичних знань з питань доступу до правосуддя – це спільна ініціатива Міністерства юстиції України, Координаційного центру з надання правової допомоги, ВБО «Українська фундація правової допомоги», ГС «Мережа правового розвитку», ГО «Асоціація юридичних клінік» та міжнародних партнерів, у тому числі – МФ «Відродження», Канадського бюро міжнародної освіти, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та Офісу Ради Європи в Україні.

04.06shool 3


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook             YouTube YouTube