назад

Стартував тиждень безпеки дорожнього руху

241-1Чверть усіх ДТП в Україні трапляються через перевищення швидкості. Понад мільйон громадян щорічно вмирає в результаті ДТП. Дорожньо-транспортні травми – одні з основних причин смерті серед молоді, віком від 15 до 29 років. З нагоди Міжнародного тижня безпеки дорожнього руху система безоплатної правової допомоги 13 листопада 2018 року спільно із патрульними поліцейськими організували для студентів професійно-технічних училищ міста Чернівці виховні години на тему «Безпека на дорозі – безпека життя».

Присутнім роз’яснили, що порушення правил дорожнього руху – основна причина ДТП. Аби уникнути таких ситуацій необхідно:

• користуватись пасками безпеки;
• не керувати транспортним засобом у стані сп’яніння;
• дотримуватись безпечної дистанції, правил маневрування;
• не перевищувати швидкість.

«Кожен громадянин, який досяг 16-річного віку, має право отримати посвідчення водія. Українцям, які вперше отримуватимуть таке посвідчення, видаватимуть його на два роки», – розповіла інспектор роти № 2 батальйону Управління патрульної поліції в Чернівецькій області Анна Харена.

«Водій зможе обміняти права без здачі теоретичного та практичного іспиту у службовому центрі Міністерства внутрішніх справ України, якщо протягом цього періоду часу у нього буде менше двох адміністративних порушень. Натомість, якщо порушень буде три і більше – доведеться здавати іспити», – зауважив інспектор роти № 2 батальйону Управління патрульної поліції в Чернівецькій області Олександр Ізбор.

241-2

Опісля студенти професійно-технічних училищ №8 та №3 мали змогу відчути стан алкогольного сп’яніння завдяки спеціальним окулярам “Drunk Busters Goggles”, які імітують вплив алкоголю на поведінку людини. Одягнувши окуляри, студенти йшли по визначеному маршруту. Складність полягала в тому, що окуляри спотворювали “дорогу”, не давали змоги повністю себе контролювати та порушували координацію. Моделювання ситуацій у інтерактивній формі організували задля профілактики кермуванню у нетверезому стані.

Як діяти, якщо все ж не вдалося зарадити подібним ситуаціям і необхідна допомога юристів або адвокатів. Про це присутнім розповіла фахівець Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зузуля. «І постраждалий, і винуватець ДТП може отримати безоплатні консультації та роз’яснення з питань правового характеру у центрах та бюро правової допомоги. Зверніть увагу, незалежно від рівня доходів. У разі потреби визначені категорії громадян мають змогу скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава», – розповіла фахівець системи безоплатної правової допомоги.

Насамкінець присутні отримали інформаційні буклети про на різну правову тематику.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).