назад

Стоп Булінг – у фокусі уваги

1

Зовнішність, вимова, поведінка, успіхи в навчанні, статки родини – все це може стати причинами цькування дитини. Тривалі агресивні дії щодо іншого в світі називають булінгом.

Україна – в першій десятці країн Європи за його поширеністю з-поміж 11-15-річних школярів. Торік 67% українських дітей або були жертвами, або кривдниками, або свідками булінгу, за даними ЮНІСЕФ. Чверть із них безпосередньо зазнали цькувань. 48% цих дітей нікому не розповіли про пережите.

У рамках проведення інформаційної кампанії «Стоп Булінг» загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право» 14.09.2018 року представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Рівненського місцевого центру спільно з представниками державних та громадських орагнізацій взяли участь у круглому столі під головуванням заступника голови Рівненської обласної держадміністрації Ігора Тимошенко.

2

Під час заходу обговорювалася низка питань, пов’заних з протидією та профілактикою такого негативного явища як булінг.

Начальник ГТУЮ у Рівненській області Оксана Сальчук наголосила на необхідності навчання дітей спільно протидіяти булінгу. Зокрема зупинившись на аналізі правових аспектів та законодавчих ініціатив, покликаних конкретизувати саме поняття булінгу та відповідальність за його прояви.

3

Начальник відділу ювенальної превенції ГУНП в Рівненській області Ірина Чорна зупинилася на превентивних заходах працівників ювенальної поліції з протидії булінгу серед молоді.

4

Начальник відділу моніторингу діяльності місцевих центрів Регіонального центру БВПД у Рівненській області Олександр Кузик звернув увагу учасників на особливості проведення працівниками системи БПД правопросвітницької кампанії в загальноосвітніх закладах щодо запобігання булінгу та злочинності серед неповнолітніх, наголосивши на необхідності забезпечення максимального інформування як учнів, їх батьків так і педагогічний склад навчальних закладів про моральні та, особливо, правові аспекти булінгу а також про алгоритми дій кожної із зазначених категорій осіб при його виявленні.

6

Результатом круглого столу стала низка пропозицій по вдосконаленню інформаційно-просвітницьких та профілактичних заходів кампанії «Стоп Булінг».