назад
10.09.18

#СтопБулінг

1З початком нового навчального року фахівці системи БПД Херсонської області в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» продовжують інформаційну кампанію #СтопБулінг, яка орієнтована на дітей та їх батьків.

Злободенну тему підліткової агресії досліджувала начальник відділу Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко, яка підготувала презентацію «Шкільний булінг» та відповіла на запитання, які цікавлять наших клієнтів. 

2– Чи можна говорити, що булінг або знущання в школах стало типовим явищем для України?

– Проблема булінгу, на превеликий жаль, дуже актуальна для українського суспільства, на неї не можна не зважати, замовчувати, її треба визнати та активно їй протидіяти.

Судіть самі: на сьогоднішній день Україна знаходиться в першій десятці країн Європи за поширеністю шкільного булінгу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, наша держава станом на 2018 рік займає четверте місце за рівнем підліткової агресії, пропустивши уперед лише Росію, Албанію і Білорусію, залишивши далеко позаду не лише соціально благополучні Данію чи Норвегію, а й приміром Угорщину та Грецію.

За результатами досліджень, проведених ЮНІСЕФ, торік 67% українських дітей стикалися з булінгом (були жертвами, кривдниками, або свідками булінгу), чверть із них безпосередньо зазнали цькувань, а 48% цих дітей нікому не розповіли про пережите.

– Хто частіше стає жертвами агресії?

– Удвічі частіше жертвами булінгу стають діти сором’язливі і нетовариські. Хоча у зоні ризику знаходяться усі діти, чия поведінка якось відрізняється від загальноприйнятої норми.

– Які наслідки може мати агресивна поведінка дітей?

– Булінг дуже негативно впливає як на жертву, так і на булера, а також не проходить безслідно для тих, хто стає спостерігачами агресивних дій. Опинившись в ролі жертви булінгу, дитина одержує величезну кількість психічних травм, які неминуче позначаються на її подальшому житті: розлади психіки, складнощі у взаєминах, хвороби тощо.

– Чим небезпечні прояви жорстокості для самого агресора?

– Агресор менше страждає від наслідків булінгу, ніж жертва, але все ж безслідно це не проходить і для нього. Наслідками такої поведінки може стати неблагополучне майбутнє, проблеми у взаєминах, терор в сім’ї тощо. Досвід насильства деструктивний для особистості насильника. У нього руйнуються механізми формування близькості з іншими людьми, і він ніколи не зможе створити теплих відносин з партнерами, навіть з власними дітьми завжди буде на відстані.

Більше інформації – в презентації «Шкільний булінг»