назад

Страховий стаж як умова набуття права на пенсію

56798пимЯк відомо, пенсійне забезпечення громадян залежить від наявності у них страхового стажу. Так, зокрема, починаючи з 1 січня 2018 року право на пенсію за віком на загальних підставах у 60 років виникає у осіб, які мають не менше 25 років страхового стажу. Кожного наступного року цей мінімум збільшуватиметься на 1 рік і так аж до 1 січня 2028 року, починаючи з якого вийти на пенсію на загальних підставах у 60 років можна буде за наявності страхового стажу не менше 35 років. Тому, досить часто виникають питання, що ж являє собою страховий стаж та які періоди роботи зараховуються до нього.

Поняття страхового стажу введено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набув чинності 1 січня 2004 року.

Так, згідно зі статтею 24 зазначеного Закону страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку (до 01.01.2004 року) – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Отже, іншими словами трудовий стаж, набутий до 1 січня 2004 року, зараховується як страховий і підтверджується трудовою книжкою та документами, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637

За загальним правилом страховий стаж обчислюється в місяцях.

При цьому щоб місяць роботи був зарахований до страхового стажу як повний, необхідно щоб сума страхового внеску була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок (страховий внесок обчислений із мінімальної заробітної плати).

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду, відповідної доплати до суми страхових внесків, таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Якщо доплата не була здійснена, то відповідний період роботи до страхового стажу зараховується пропорційно сумі фактично сплаченого страхового внеску.

Чинним законодавством визначено, що період, протягом якого особа, яка підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримувала допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації зараховуються до страхового стажу.

До страхового стажу для визначення права на призначення пенсії включаються й періоди:
1) ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку:
з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно, що підтверджуються довідкою про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності;
з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску) незалежно від сплаченого розміру (крім випадків звільнення від сплати єдиного внеску);
2) проходження військової служби по 31 грудня 2017 року включно;
3) перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013 року включно;
4) перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 1 січня 2004 року до часу запровадження сплати страхових внесків (єдиного внеску) за жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

На сьогодні громадяни можуть перевірити дані про них, що містяться в системі персоніфікованого обліку, зокрема, і про страховий стаж, звернувшись безпосередньо до органів Пенсійного фонду або через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України за адресою: http://portal.pfu.gov.ua.
За правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. С. Титаренка, буд. 6а, тел.: (0244) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.