назад
13.12.18

Студентам аграрного університету розповідали про порядок звернення до Європейського суду з прав людини

13 12 2018 1

Фаховість майбутніх правників та їх всебічний розвиток є пріоритетним для держави, саме тому отримання практичного досвіду від практикуючих юристів є актуальним для студентів.

Людина є найвищою цінністю для кожної демократичної країни, Україна в цьому плані не виняток. Саме тому в рамках тижня права фахівцями Регіонального центру спільно з представником Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області провели лекцію для студентів аграрного університету з питань порядку звернення до Європейського суду з прав людини та загальних аспектів його діяльності, з використанням презентаційних матеріалів.

Європейський суд з прав людини  – одна з інституцій Ради Європи, створена 21 січня 1959 року для контролю за дотриманням прав і свобод людини та громадянина, закріплених в Європейській конвенції з прав людини, ратифікованої 1953 року. Розташований у Страсбурзі (Франція).

На конференції Віденського саміту глав держав і урядів держав-членів Ради Європи у жовтні 1993 року було ухвалене рішення про створення нового Європейського суду з прав людини, який замінить колишню двоступеневу систему захисту прав та свобод. Реформований Суд як орган Ради Європи почав свою роботу 1 листопада 1998 року.

До Єропейського Суду Ви можете звернутися із заявою, якщо вважаєте, що Ви особисто і безпосередньо стали потерпілим від порушення прав і свобод гарантій, зазначених у Конвенції або в Протоколах до неї. Заява має стосуватись лише порушень, допущених однією з держав, на які поширюється дія Конвенції. Конвенція захищає зокрема такі права:

  • право на життя;
  • право на справедливий судовий при розгляді справ, пов’язаних із цивільною та кримінальною проблематикою;
  • право на повагу до приватного і сімейного життя;
  • право на свободу вираження поглядів; 
  • право на свободу думки, совісті та віросповідання;
  • право на ефективний засіб правового захисту;
  • право на мирне володіння своїм майном тощо.

Конвенція забороняє, зокрема: катування, нелюдське чи принизливе для людської гідності поводження або покарання; свавільне та неправомірне позбавлення волі; дискримінацію у користуванні правами та свободами, викладеними у Конвенції; вислання державою своїх громадян чи заборону їм повернутися на її територію; смертну кару.

Студентам Вінницького національного аграрного університету було надано інформацію про діяльність  системи безоплатної правової допомоги та наведені найкращі практики в сфері захисту прав громадян. Під час проведення лекції  заступник директора Регіонального центру БВПД у Вінницькій області Дар’я Божнюк ознайомила молодь з роботою центру з надання безоплатної правової допомоги та звернула особливу  увагу на права громадян у разі затримання працівниками поліції, а також надала ґрунтовні відповіді на запитання майбутніх правників.13 12 2018 2

Нагадуємо, Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 


banner facebook 330x106