назад

Студентам медколеджу розповіли про їх права

40-1З якого віку наступає адміністративна та кримінальна відповідальність? Які права та обов’язки мають підлітки? Відповіді на ці питання дізнались студенти Новоселицького медичного коледжу БДМУ.

21 листопада 2017 року фахівець системи безоплатної правової допомоги провела для студентів Новоселицького медколеджу БДМУ лекцію на тему: «Особливості кримінальної та адміністративної відповідальності неповнолітніх, їх права та обов’язки». Головною метою заходу було посилення правового виховання студентської молоді та правопросвітництво.

Під час лекції студенти дізнались про юридичну відповідальність загалом та більш детально про адміністративну відповідальність неповнолітніх. Також їм розповіли основні положення Кримінального Кодексу України щодо особливостей кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх.

«Адміністративна відповідальність урегульована нормами адміністративного права», – розповіла головний спеціаліст Новоселицького бюро правової допомоги Світлана Гузун.

Також студенти дізнались, що Згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення до осіб віком 16-18 років, які вчинили адміністративні правопорушення, застосовуються відповідні заходи впливу. «Адміністративна відповідальність неповнолітнього може настати тільки тоді, коли йому виповнилось 16 років саме до моменту вчинення протиправного діяння, а не до вирішення питання про притягнення його до адміністративної відповідальності», – пояснила фахівець. До неповнолітніх віком 16-18 років, які скоїли адміністративні проступки, можуть бути застосовані такі заходи:
 зобов’язання публічно або в іншій формі вибачитись перед потерпілим;
попередження;
 догана або сувора догана;
 передання неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, або під нагляд педагогічному чи трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Світлана Гузун наголосила, що жодна особа не може бути притягнена до кримінальної відповідальності, поки її вину не буде повністю доведено.

Працівник бюро на життєвих прикладах ознайомила студентів з кримінальною відповідальністю неповнолітніх та розповіла, які наслідки може мати їх недбалість та безвідповідальність. Фахівець бюро також розповіла про небезпеку соціальних мереж, відповідальність за пошкодження державного майна та обмеження стосовно прогулянок неповнолітніх у нічний час доби.

Під час лекції студенти отримали інформаційні матеріали щодо функціонування системи безоплатної правової допомоги та електронних сервісів Міністерства юстиції України. Студенти дізнались про право кожної особи на безоплатну правову допомогу, порядок його реалізації,а ще їм надали необхідну контактну інформацію.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Новоселицького бюро правової допомоги можна за адресою: м. Новоселиця, вул. Клубна, 3, тел. (03733) 5-07-20.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).