назад
27.02.18

Студентам про поліцію: як поводитися з правоохоронцями?

    З метою реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», 26 лютого 2018 року в.о. директора Броварського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Катериною Лиско та головним спеціалістом відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Аліною Сердюк, спільно з провідним спеціалістом відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Київській області Наталією Голубець, проведено лекцію на тему: «Ти і поліція!» для студентів Державного професійно-технічного навчального закладу «Броварський професійний ліцей».

    Cтудентів проінформовано про реалізацію проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», систему безоплатної правової допомоги та діяльність Броварського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Також роз’яснено що таке права людини, їх значення для кожного громадянина, хто є неповнолітньою особою, що таке правопорушення, юридична відповідальність, види юридичної відповідальності.

    Під час лекції студентам продемонстровано відеоролики «Ти і поліція!», в яких висвітлені наступні питання: 

  • що робити, якщо до Вашої оселі прийшов поліцейський? Чи відчиняти йому двері? Чи відповідати на його запитання? Взагалі — як діяти в подібній ситуації? 
  • як поводити себе, коли поліція просить Вас пред’явити документи, наполягає на особистому огляді або хоче Вас опитати? 
  • що робити, коли Вам телефонують з поліції та викликають до слідчого? Чи правомірно це, та як діяти в такій ситуації? 
  • що таке адміністративне правопорушення, чи легко його вчинити і що робити, якщо з Вами таке сталося? А ще — як діяти під час адміністративного затримання та що в такому випадку вимагати від поліцейського? 
  • що робити, якщо правоохоронці примушують тебе зізнатися у кримінальному правопорушенні? 
  • що робити, коли правоохоронці чинять насильство по відношенню до тебе або інших громадян?

    У ході лекції всі бажаючі задавали питання, які їх цікавили та активно приймали участь в обговоренні вирішення ситуацій, які можуть трапитися з неповнолітнім.