назад

Студенти Національного юридичного університету ознайомлюються із системою безоплатної правової допомоги

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях співпрацює з кількома вишами Харкова. Майбутні юристи мають можливість дізнатися про систему БПД, а також пройти практику.

На підставі меморандуму між Регіональним центром і Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого, за сприяння Ради адвокатів Харківської області, кілька невеликих груп (зважаючи на карантинні обмеження) студентів факультету адвокатури в січні – лютому відвідали РЦ, щоб побачити зсередини, як працює установа, і дізналися багато корисної та цікавої інформації про систему.

Директор Регіонального центру Анатолій Бородавка розповів про структуру системи безоплатної правової допомоги, її розгалуженість на території України. Студенти дізналися, як працює механізм повідомлення про затримання та подальшого визначення й направлення затриманому адвоката, який співпрацює із системою БПД. Для візуалізації почутого студенти переглянули відеоролик з ключовою інформацією про систему.

Заступниця директора та голова Ради адвокатів Харківської області Вікторія Гайворонська ознайомила студентів з тим, як співпрацюють Регіональний центр і Рада адвокатів, якими нормативними документами регулюється адвокатська діяльність, розповіла про адвокатську етику.

Присутнім також пропонували інтерактив: кожний з учасників заходу завантажив собі мобільний застосунок «Безоплатна правова допомога», відразу ознайомився з його розділами та рубриками.

Також студенти дізналися про платформу навчання та розвитку «Правокатор», проєкт «Волонтер БПД», дехто виявив бажання взяти у ньому участь.

Майбутніх юристів детально ознайомили роботою кількох структурних підрозділів Регіонального центру.

Головний юрист відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Євгеній Буць розповів, як проходять конкурси адвокатів, які хочуть співпрацювати із системою БПД, перевірка якості їх роботи, перевірка консультацій, що надаються клієнтам працівниками центрів і бюро.

Заступниця начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Тетяна Матвієнко описала, як відбувається підготовка та проведення правопросвітницьких заходів. А також запропонувала на вибір кілька тем, за якими майбутні правники можуть за бажанням підготувати презентацію і виступ, і коли з цих тем будуть проводитися заходи, «авторів» запросять до участі в них. Слід сказати, що кілька студентів пристали на таку пропозицію й надалі зробили презентації та підготували свої виступи.

Студенти на зустрічах були активними, ставили спікерам багато запитань щодо певних напрямів роботи, виявляли свою зацікавленість тим, як функціонує система безоплатної правової допомоги.