назад

Студенти цікавляться безоплатною правовою допомогою

47-128 листопада 2017 року на базі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області відбувся інформаційний практикум на тему: «Безоплатна правова допомога в Україні» зі студентами юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Найперша мета такої зустрічі – не лише розповісти про систему безоплатної правової допомоги, а показати студентам, як вона працює зсередини.

З вітальним словом до присутніх звернувся директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аркадій Мунтяну: «Я хочу заявити з деяким пафосом, що ви, потрапивши в наш центр правової допомоги, насправді, потрапили у центр справжніх реформ, які відбуваються в країні. Чому я кажу, що, дійсно, це центр реформ? Коли задумувалась система безоплатної правової допомоги – вона планувалась, як система, яка насамперед має забезпечити громадянам рівний доступ до правосуддя. Але іншим її суперважливим завданням є зміна свідомості людей. Тому що за 70 років радянської влади панування диктату позбавило людину будь-яких прав і свобод, пригнітило її свідомість. Потрібно повернути людям віру в те, що всі життєво важливі питання можуть і повинні вирішуватись у правовий спосіб. Система безоплатної правової допомоги – це перша допомога тим, хто потрапляє у скрутне правове становище».

47-2

Для ефективного сприйняття інформації, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Патєхіна підготувала презентацію, а також практичні завдання на перевірку логіки та здобутих знань з цієї теми.

Жанна Патєхіна розповіла майбутнім правникам про засади створення системи безоплатної правової допомоги в Україні, концепцію її розвитку, імплементацію європейських стандартів в українську правову систему тощо.

«Мене вразило, що у студентів були конкретні та чітко сформульовані запитання, відповідь, на які вони хотіли почути. Більше того, це були запитання, які викликали активне та жваве обговорення серед присутніх. Відчувається, що майбутній кадровий потенціал правничої системи буде справді професійним, – зазначила Жанна Патєхіна.

Під час практикуму використовувався порівняльний аналіз. Студенти дізнались не лише, як працює система безоплатної правової допомоги в Україні, а й у країнах Європейського Союзу.

На завершення фахівець системи безоплатної правової допомоги розповіла про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО». Вона нагадала, що він покликаний сформувати нову правову культуру у суспільстві, що забезпечить сталий розвиток України як сучасної правової демократичної держави.

«Було цікаво. Бо читати про безоплатну правову допомогу – це одне, а зустрітись з людьми, які тут працюють – це зовсім інше», – поділилась враженнями після практикуму студентка третього курсу юридичного факультету ЧНУ Анастасія Забєліна. – Ми побачили людей, які тут працюють. Побачили самий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, куди люди можуть прийти і де їм допоможуть вирішити їх правові проблеми. Мені, здається, що навчання студентів-юристів було б набагато ефективнішим, якби більшість пар проходили у такому форматі. Такі тренінги – це дуже цінно».

По завершенню всім присутнім роздали інформаційні буклети «Я МАЮ ПРАВО».

47-3

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).