назад

Студенти-юристи практикувалися у Мукачівському місцевому центрі з надання БВПД

student1    Ще у грудні 2015 року директори навчальних закладів Закарпаття, де вивчають правознавство, домовилися про співпрацю із керівництвом Регіонального та Мукачівського місцевого центрів. Завдяки цьому студенти-правники старших курсівупродовж шести тижнів ознайомлювалися з роботою Мукачівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Як зазначили самі студенти, вони дізналися чимало нового – хоч теоретична база, правова обізнаність дуже важливі, втім, робота на практиці має більше відмінного, ніж спільного.

 student2

Виявляється,не так легко спілкуватися з людьми, що звертаються до центру,не завжди одразу вдається зрозуміти, яку саме допомогу потребує клієнт та чим йому можна допомогти, якщо він не є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу. Нагадаємо, право на послуги адвоката за рахунок держави мають:

 

  • Малозабезпечені особи – ті, чий середньомісячний сукупний сімейний дохід нижчий за суму прожиткового мінімуму (наразі це – 1 330 грн на одну особу);

  • Інваліди;

  • Ветерани війни (учасники бойових дій, у т. ч. учасники АТО);

  • Члени сімей загиблих у воєнних діях;

  • Особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

  • Діти-сироти, безпритульні діти, а також ті, хто позбавлений батьківського піклування;

  • Іноземці, особи без громадянства та біженці, які перебувають під юрисдикцією України.

    Старшокурсники кажуть: центри з надання БВПД потрібні, адже допомагають людям захистити себе.   
 

 student3

    Нагадаємо, відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» адвоката за рахунок держави гарантовано для кожної затриманої особи, а також допомогу (захист, представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення процесуальних документів) у цивільних та адміністративних судових спорах низки найбільш вразливих категорій громадян та ін. відповідно до ст.14 загаданого закону.

    Зателефонувавши за єдиним в Україні номером – 0-800-213-103 – можна повідомити про затримання (себе чи своїх родичів), а також уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.