назад
03.09.18

СТЯГНЕННЯ НЕЙУСТОЙКИ ЗА НЕСВОЄЧАСНУ СПЛАТУ АЛІМЕНТІВ

    Обов’язком батьків є утримання дитини до досягнення нею повноліття. Сплата аліментів за рішенням суду, це один із способів утримування дитини тим із батьків, хто проживає окремо від дитини. Проте, не завжди батьки добросовісно виконують свої обов’язки.
    Так, до Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка Л, яка бажала в судовому порядку стягнути неустойку за несвоєчасну сплату аліментів. Клієнтка розлучена з чоловіком, за рішенням суду останній має сплачувати аліменти на утримання неповнолітнього сина, однак не виконує рішення суду, у зв’язку з чим виникла заборгованість.

    Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу та призначено представника – Марценюк Лесю Анатоліївну, працівника Володарського бюро.
    Враховуючи особливості сімейних відносин, Марценюк Л.А. запропонувала клієнтці спробувати владнати спір у досудовому порядку та примиритися, на що та погодилась, однак відповідач був проти. Представник продовжувала вести перемовини з двома сторонами спору. Результатом даної роботи стало укладення сторонами мирової угоди та подання заяви до суду про її затвердження, які склала працівник Володарського бюро.
    Відповідно до мирової угоди сторони домовились про наступне: відповідач зобов’язується сплатити позивачу неустойку за несвоєчасну сплату аліментів рівними частинами у строк до 31.05.2019 р. У разі порушення строків виплати, відповідач має сплатити штраф. Відповідач має право достроково погасити борг. У разі несплати останнім боргу, позивач має право направити ухвалу суду про затвердження цієї мирової угоди до державної виконавчої служби для виконання шляхом стягнення.
    Суд, розглянувши мирову угоду, заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали цивільної справи, заяву про визнання мирової угоди визнав обґрунтованою та такою, що підлягає затвердженню.
    Крім позитивного судового рішення, вдалося налагодити стосунки людей, які колись були подружжям і за власними образами забули про власну дитину. Адже для дитини важливо аби мама і тато спілкувалися та приймали участь у її вихованні.