назад

Сучасна правова освіта: від освітніх програм до перспектив реформування

На базі Сумського національного аграрного університету відбулося засідання круглого столу «Сучасна правова освіта: від освітніх програм до перспектив реформування». Обговорювали актуальні питання правової освіти науковці, представники судів, громадських організацій, різних державних установ, а також фахівці центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини.

Під час засідання доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету Світлана Запара проаналізувала виклики та перспективи юридичної освіти. Виступ магістранта Сумського національного аграрного університету Олега Кішенця стосувався концепції реформування юридичної освіти в Україні.

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва акцентувала увагу на активній співпраці центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини зі студентами вищих навчальних закладів. «Українська система безоплатної правової допомоги не є класичною, оскільки реалізовує чимало інноваційних проєктів, які можуть бути цікавими для студентів», – зазначила Валентина Волобуєва. Також вона розповіла про українську правову Вікіпедію – довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid й про те, що молодь активно долучається до таких напрямків діяльності як правопросвітництво, опитування й проходить стажування на базі центрів з надання БВПД.

Фахівчиня Сумського місцевого центру з надання БВПД Олена Ярем, у свою чергу, акцентувала увагу на важливості вивчення студентами юридичної термінології, практиці по складанню документів процесуального характеру, а також орієнтації навчальних закладів на випуску фахівців-юристів загальної практики.