назад

Сучасні реалії екологічної безпеки

Питання екологічної безпеки, захисту навколишнього середовища – актуальне для всіх без винятку. Масштаби екологічної катастрофи, які наразі має людство, потребують невідкладного реагування й пошуку шляхів вирішення. Проблема глобальна, але кожен особисто на побутовому рівні може докласти зусиль й економити природні ресурси й мінімізувати небезпечні відходи. Про це під час засідання круглого столу в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці обговорювали екологи, правники, педагоги та студентство.

За офіційною інформацією, на території Сумської області знаходиться 291 звалище, у тому числі 19 полігонів ТПВ, загальною площею близько 307 га (площа Сумської області – 2 383 200 га). І це не враховуючи стихійно засмічені території. Про екологічні проблеми на Сумщині під час засідання круглого столу розповіла заступниця директора Департаменту екології та охоронних природних ресурсів Ірина Кашпур.

Юрист Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олексій Рибалка, у свою чергу, акцентував увагу на правових аспектах екологічних питань. Зокрема, правник розповів про юридичну відповідальність за порушення екологічного законодавства, перелічив найтиповіші порушення й відповідні суми штрафів, що передбачені за їхнє вчинення.

Аналізували також і якість та безпеку продуктів харчування в сучасних умовах.

До обговорень активно долучалися студенти коледжу Сумського національного аграрного університету, цікавилися, як на побутовому рівні сприяти збереженню природних ресурсів, а також яким чином сортувати сміття.

Також фахівці Регіонального центру презентували нові друковані матеріали для інформаційного куточка системи безоплатної правової допомоги, що знаходиться в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці.