назад

Суд апеляційної інстанції виправдав громадянина за звинувачення у злочині

sudЗа дорученням Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області  адвокат Ростислав Доль здійснював захист обвинуваченого Віктора (ім’я чоловіка змінено з етичних міркувань), якому інкримінували незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ч.ч.1.2 ст.307 КК України).

За цей злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5-ти до 10-ти років з конфіскацією майна.

Вироком Сихівського районного суду м. Львова підзахисного адвоката Доля визнано невинуватим та виправдано, у зв’язку із недоведеністю його вини. Однак, прокурор подав апеляційну скаргу.

Варто зазначити, що суд першої інстанції детально оцінив надані стороною захисту докази.

Відповідно до ст.236 КПК, проведення обшуку житла може бути виконано слідчим чи прокурором, які, крім того, мають забезпечити присутність під час проведення обшуку осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути порушені. Проте, цього не було зроблено.

У показах даних суду обвинувачений Віктор зазначив, що обшук житла був проведений працівниками поліції без участі слідчого та понятих.

Також суд визнав низку доказів недопустимими через розбіжності у показах свідків та допущені процесуальні порушення, а також покази свідка, який, ймовірно, міг оговорити обвинуваченого Віктора, оскільки перебуває з ним у цивільно-правових відносинах.

Відтак, керуючись 405, 407 та 419 статтями КПК України, колегія суддів ухвалила залишити апеляційн скаргу без задоволення, а вирок Сихівського районного суду – без змін.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх.
Тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).