назад
10.08.17

Суд міста Миргорода, встановив факт смерті на окупованій території, пославшись на “Намібійські винятки”

97ed70dad7a719bd0b0640360191016d

До Лубенського місцевого центру БПД звернувся гр. Р.  з проханням допомогти встановити факт смерті дружини на тимчасово окупованій території. Він мешканець міста Миргорода, куди переїхав на проживання після початку АТО. Встановити факт смерті йому необхідно для отримання відповідного свідоцтва та подальшої реалізації права на спадкування майна. Особа є внутрішньо-переміщеною, про Центр дізналася за рекомендацією знайомого.

Ленінським відділом ДРАЦС м. Донецька в лютому місяці видано свідоцтво про смерть його дружини, яка через хворобу залишилась проживати на окупованій території. Миргородський міський відділ ДРАЦС гр. Р. відмовив у державній реєстрації факту смерті. Відмову аргументували тим, що для його підтвердження пред’явлено документ, виданий на території, де органи державної влади України не здійснюють повноваження.

Клієнту центру, гр. Р., призначили адвоката Ольгу Жиліну (доручення №186-Д від 05.05.2017). Призначений представник зібрав всі належні докази та зміг встановити факт смерті дружини гр. Р. 

Задовольняючи заяву, Лубенський міськрайонний суд рішенням по справі №541/1092/17 від 25 травня 2017 року послався на так звані “намібійські винятки”, що сформульовані у практиці Міжнародного суду ООН — документи, видані окупаційною владою, повинні визнаватись, якщо їх невизнання веде за собою серйозні порушення або обмеження прав громадян.

 Скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17  (у дворі суду), тел. (05361) 61-120. Лубенський місцевий центр поширює свою діяльність на м. Лубни та Лубенський район.

Додатково інформуємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.