назад

Суд постановив призначити громадянину піклувальника

sud 2До Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка О. щодо представництва її інтересів в суді у справі визнання недієздатним рідного брата, 40-річного громадянина М. Заінтересованою особою як орган опіки і піклування виступив Виконавчий комітет Червоноградської міської ради.

За словами клієнтки, з 2009 року її брат перебуває на обліку у Психоневрологічному відділенні Червоноградської центральної міської лікарні. Психіатричною МСЕК йому встановлено ІІ групу інвалідності та зазначено, що громадянин М. може працювати лише в домашніх умовах.

Як розповіла громадянка О., за останні 3 роки її брат зловживає азартними іграми, програє усі кошти на ігрових автоматах, чим поставив себе у скрутне матеріальне становище, неодноразово залишаючись без засобів для існування. Крім цього, він узяв банківський кредит, який одразу ж програв. При цьому М. часто і з погрозами вимагає кошти від сестри та матері, останнім разом він побив обох жінок. Після цього інциденту М. було поміщено до Психоневрологічного відділення ЧЦМЛ.

Відповідно до доручення Червоноградського місцевого центру, справу вів адвокат Сергій Романів.

Упродовж судового розгляду справи, з метою встановлення психічного стану громадянина М., суд призначив судову-психіатричну експертизу, висновком якої встановлено, що захворювання не позбавляє М. здатності усвідомлювати значення своїх дій, але істотно впливає на цю здатність.

При цьому комісією з питань захисту прав повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть здійснювати свої права та виконувати обов’язки, виконавчого комітету Червоноградської міської ради прийнято рішення про доцільність призначення заявниці піклувальником над її братом у разі визнання його обмежено дієздатним.

Адвокат керувався нормами цивільного законодавства, згідно з яким суд може обмежити цивільну дієздатність цивільної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч.ч.1,2 ст.36 ЦК України).

Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, тощо і тим ставить себе чи свою сім’ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов’язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

Відповідно до ч.1 ст.37 ЦК України над фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена, встановлюється піклування.

Відтак, керуючись статтями 10, 60, 209, 212-215, 256 ЦПК України суд вирішив визнати громадянина М. обмежено дієздатним та призначити громадянку О. – його піклувальником.

Нагадаємо, за детальною інформацією з питань надання правової допомоги звертайтесь у Червоноградський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Червоноград, вул. проспект Шевченка, 21; конт. тел. (03249) 3-11-33.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).