назад

Суд постановив здійснити перерахунок пенсії

1До Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася 60-річна громадянка Я. з питання перерахунку пенсії. Клієнтка належить до суб’єктів права на безоплатну правову допомогу як особа, середньомісячний дохід якої не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до законодавства.

Відповідно до доручення Червоноградського місцевого центру, справу вів адвокат Сергій Романів.

Громадянка Я. є пенсіонером за віком, перебуває на обліку в Сокальському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області. Пенсія за віком їй призначена з 2012 року. Це єдине її джерело доходу. Останній раз перерахунок пенсії здійснювався у 2013 році, і таким залишився до сих пір, без жодних наступних перерахунків. 

У листопаді 2016 року пані Я. звернулася до Управління з заявою про перерахунок пенсії, але отримала відмову не зважаючи на те, що розмір пенсії позивачки є меншим від встановленого законом прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

У позовних вимогах пані Я. просила:

– Визнати протиправною бездіяльність Управління щодо відмови у перерахуванні її пенсії за віком до розміру, не нижчого від прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, встановленого законодавством.

– Зобов’язати Сокальське об’єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області перерахувати пенсію до розміру, не нижчого прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність

– Зобов’язати Сокальське об’єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області перерахувати пенсію з 01 вересня 2015 року по день закінчення розгляду справи.

Адвокат просив визнати відмову у перерахунку пенсії протиправною у зв’язку з наступним: відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України, суд, керуючись принципом законності, у разі невідповідності нормативно-правового акту іншому правовому акту, застосовує той правовий акт, який має вищу юридичну силу (ч.1, ч.4 ст.9). Аналогічні висновки щодо застосування зазначених норм статей викладені у постанові Верховного Суду України.

Однак, якщо нормативний акт, зокрема з питань пенсійного забезпечення, не відповідає Конституції України, застосовуються норми Конституції України (ч.4, ст.9 КАС України).

Відповідно до ч.3 ст. 46 Конституції України, пенсія, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Це узгоджується з рішенням Конституційного Суду України, в якому вказано, що неприпустимим є встановлення такого правового регулювання, відповідно до якого розмір пенсій та інших соціальних виплат буде нижчим від рівня, визначеного в ч.3 ст.46 Конституції України.

Представник відповідача подав заперечення на позовну заяву, вказавши про безпідставність вимог позивачки.  

В процесі розгляду справи судом враховано, що за приписами ст.22 КАС України конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

Відтак, Червоноградський міський суд на підставі ст. ст. 10,11, 70,71,159-163 КАС України постановив позов задоволити.

Нагадаємо, за детальною інформацією з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги звертайтесь до Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Червоноград, пр. Шевченка, 21;  тел.(03249) 311-33.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській  області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).