назад

Суд виправдав особу за недоведеністю її вини

PopovaРегіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області на виконання постанови слідчого було видано доручення та призначено адвоката Попову-Завгородню Сніжану Григорівну для здійснення захисту громадянина Ю. у кримінальному провадженні.

Дії громадянина Ю. було кваліфіковано за частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України, ознаками якого є носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу.  

Санкцією ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України за вчинення зазначеного злочину передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Під час здійснення захисту адвокату вдалося довести протилежне тому, що написано в обвинувальному акті, та переконати суд в невинуватості підзахисного.

 Враховуючи всі докази, покази свідків, обвинуваченого, інші матеріали кримінального провадження, Шевченківський районний суд м. Чернівці прийшов до висновку, що в діях особи відсутній склад злочину,  передбачений ст. 263 КК України, оскільки а ні матеріалами справи, а ні показами свідків не було встановлено умислу, вини, інших обставин, необхідних для правильної кваліфікації дій обвинуваченого.

Суд також вказав, що під час розслідування та судового слідства не було встановлено форму вини обвинуваченого, мотив, мету вчинення кримінального правопорушення. Надані стороною обвинувачення докази, які досліджені в ході судового слідства, також не з’ясовують цих обставин.

Оскільки обвинувачення не може ґрунтуватися на припущеннях, суд виправдав громадянина Ю. за недоведеністю його вини. 

Посилання на вирок в Єдиному державному реєстрі судових рішень http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/57276056