назад

Суд задовольнив позов потерпілого про відшкодування моральної та матеріальної шкоди

syd     Цивільний позов про стягнення матеріальної та моральної шкоди у розмірі майже 60 тисяч гривень підготувала адвокат Ольга Осередчук, призначена для представництва інтересів потерпілого у кримінальному провадженні Хмельницьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

     До Хмельницького місцевого центру з надання БВПД за рекомендацією знайомих звернувся чоловік з проханням призначити йому адвоката для представництва його інтересів як потерпілого у кримінальному провадженні. За обставинами справи клієнт є потерпілим від злочину, передбаченого частиною 1 статті 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження). Відповідно до доручення центру від 10 грудня 2015 року № 117 чоловікові було призначено адвоката — Ольгу Осередчук, яка підготувала цивільний позов про стягнення матеріальної (у розмірі 6 752, 71 грн) та моральної (у розмірі 50 000 грн) шкоди.

     За результатами розгляду кримінальної справи вироком суду першої інстанції від 25 лютого 2016 року позов задоволено у повному обсязі.

     Варто додати, що з часу створення Хмельницького місцевого центру з надання БВПД адвоката було призначено 23 потерпілим, що становить близько 10 відсотків усіх виданих доручень.

     З огляду на актуальність проблеми хочемо наголосити, що потерпілі від кримінальних правопорушень, які належать до вразливих категорій громадян, зазначених у пунктах 1, 2, 8–12 частини першої статті 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, мають право на призначення місцевим центром адвоката за рахунок державних коштів для представництва та захисту їхніх інтересів.

     Кожна особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право на її відшкодування. Це право реалізується шляхом пред‘явлення цивільного позову до підозрюваного (обвинуваченого). Такий позов може бути пред’явлений під час кримінального провадження до початку судового розгляду. Його може подати особа, яка є потерпілою від злочину, а з метою захисту інтересів неповнолітніх осіб та осіб, визнаних у встановленому законом порядку недієздатними чи обмежено дієздатними, цивільний позов може бути пред’явлений їхніми законними представниками. Форма та зміст позовної заяви повинні відповідати вимогам, встановленим статтею 119 Цивільного процесуального кодексу України до позовів, які пред’являються у порядку цивільного судочинства. Якщо потерпілий не подав позову у кримінальному провадженні або якщо такий позов залишено без розгляду, він може подати позов в порядку цивільного судочинства.

*   *   *

     Якщо ви або ваші знайомі зіткнулися із правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. У Хмельницькій області місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюють за адресами:

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

      Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги  0-800-213103.