назад

Суд захистив право неповнолітньої особи

AlimentyДо Буського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася неповнолітня особа через законного представника – з питанням про позбавлення батьківських прав її батька.

За її зверненням до служби у справах дітей Золочівської райдержадміністрації отримано висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав батька. Представник Буського місцевого центру, який отримав довіреність, роз’яснив, що за обставин які склалися, у неповнолітньої особи є всі правові підстави у судовому порядку позбавити батька неповнолітньої батьківських прав та стягувати аліменти на її утримання. Позовна заява, складена представником, пред’явлена безпосередньо неповнолітньою, що є рідкісним явищем.

Варто зазначити, що відповідно до вимог Постанови Пленуму Верховного Суду України, позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов’язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об’єктивного з’ясування обставин справи, зокрема, ставлення батьків до дітей.

Зокрема, у Постанові  йдеться, що ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язками.

Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини (ст.164 Сімейного кодексу України).

Відповідно до сімейного законодавства, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Відтак, судом встановлено, що відповідач позов визнав, однак умисно ухиляється від виконання батьківських обов’язків щодо неповнолітньої доньки.

Враховуючи матеріальне стан відповідача, наявність у нього на утриманні чотирьох неповнолітніх дітей, а також матеріальне становище дитини,

Золочівський районний суд Львівської області вирішив позов задоволити та позбавити відповідача батьківських прав щодо неповнолітньої доньки та стягувати з нього аліменти на користь позивача у сумі 600 грн. щомісячно – до досягнення нею повноліття.

Не менш важливим є те, що хоч Суд і вважає рішення про позбавлення батьківських прав відповідача крайнім заходом впливу, проте може певним чином вплинути на відповідача, який при бажанні зможе змінити своє ставлення до виконання батьківських обов’язків по вихованню доньки та в подальшому не позбавлений можливості звернутись до суду з позовом про поновлення його батьківських прав.

Нагадаємо, за детальною інформацією з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги звертайтесь до Буського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Буськ, вул. Петрушевича, 8; конт. тел.(264)2-11-12.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх.
Тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).