назад

Суд зобов’язав Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань здійснювати виплати громадянину з особливими потребами

sud novДо Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся 36-річний громадянин. Клієнт належить до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу як людина з особливими потребами. Причина звернення – оскарження відмови Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Червонограді у призначенні щомісячних виплат по втраті годувальника.

Червоноградським місцевим центром з надання БВПД справу доручено вести адвокату Олегу Гуменюку.

Померлий у 2015 році батько пана С. за життя був визнаний інвалідом внаслідок професійного захворювання і отримував виплати у Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Червонограді (далі – Фонд). Отримавши висновок про причинний зв’язок батькової смерті з професійним захворюванням, клієнт звернувся до Фонду з заявою про призначення виплат по втраті годувальника, оскільки є інвалідом І групи і перебував на батьковому утриманні. Однак, у призначенні виплат по втраті годувальника йому було відмовлено на підставі відсутності довідки про склад сім’ї померлого, у тому числі про тих, хто перебував на його утриманні. З даною відмовою клієнт категорично не згідний, тому звернувся з позовом у суд.

Представник відповідача, аргументуючи відмову у наданні виплат, посилався на те, що позивач звернувся до Фонду з заявою про призначення йому страхових виплат як особі, яка перебувала на утриманні свого батька (про що долучив акт селищної ради), а просить призначити страхові виплати як особі, що на час смерті батька не перебувала на його утриманні, але мала на це право. Крім того пан С. працює, отримує відшкодування по інвалідності, одружений та має двох дітей.

Адвокат Олег Гуменюк обґрунтував позовні вимоги відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (в редакції, яка діяла на момент спірних відносин) – у разі смерті потерпілого право на одержання щомісячних страхових виплат мають непрацездатні особи, які перебували на утриманні померлого, або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання. Зокрема Законом визначено, що такими непрацездатними особами є, зокрема, інваліди – члени сім’ї потерпілого на час інвалідності та непрацездатні особи, які не перебували на утриманні померлого, але мали на це право (пункт 2 статті 41).

У 2015 році пану С. безтерміново встановлено І групу інвалідності (інвалід з дитинства). Отже, на момент смерті батька він належав до обох вищевказаних категорій, які мають право на страхові виплати. Відповідно, адвокат навів дві підстави для задоволення позову – розглядати клієнта як непрацездатну особу, яка перебувала на утриманні, або як особу, яка на момент смерті потерпілого мала право на одержання від нього утримання.

Також заслухано пояснення шістьох свідків, які стверджують, що батько проживав разом із сином та допомагав йому, долучено відповідну довідку про склад сім’ї.

Розглянувши аргументи обох сторін, взявши до уваги Постанову пленуму Верховного суду України «Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди», керуючись ст. ст. 10, 60, 212-215, 218 ЦПК України, Червоноградський міський суд Львівської області вирішив позов задовольнити частково – призначити та виплачувати пану С. щомісячні страхові виплати у зв’язку з втратою годувальника.

За детальною інформацією з питань отримання безоплатної правової допомоги звертайтесь у Червоноградський місцевий центр з надання БВПД за адресою:

м. Червоноград, вул. проспект Шевченка, 21; конт. тел. (03249) 3-11-33.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).