назад

Судова реформа на місцевому рівні – просто про складне

IMG-3e5032ad41e68c2e8a0ddcab0ae072ea-VНаявність чесного й ефективного судочиства – обов’язкова передумова для відчуття безпеки і захищеності, економічного зростання. Якщо в суспільстві немає правосуддя, здатного захистити права людини і забезпечити правопорядок, будь-які інші реформи зводитимуться нанівець.

       19 квітня 2018 працівники Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги прийняли участь у засіданні «круглого» столу організованого Громадською організацією «Запорізька правозахисна група» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у Запорізькій області в рамках проекту «Судова реформа на місцевому рівні – просто про складне».

       На заході були присутні адвокати системи безоплатної правової допомоги Денис Діоба, Дмитро Михайлов, Олексій Гречко, представники Мелітопольської міської ради, Мелітопольської районної ради, Мелітопольського міськрайонного суду, Мелітопольського міськрайонного відділу державної виконавчої служби, Мелітопольського відділу поліції, Мелітопольського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану та інші.

      IMG-67b3f5986e6215d8d8a0d89331b716b4-V Метою круглого столу було об’єднання представників судів, адвокатури, прокурату, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів, громадський організацій, педагогічних працівників, журналістів для обговорення судової реформи на місцевому рівні, прав та можливостей доступу до правосуддя вразливих груп населення, міжнародних стандартів захисту прав вразливих груп населення в умовах конфлікту.

         На початку заходу присутні ознайомились з реформуванням судової системи, яка відбувається з 2014 року. За цей період значні зміни відбулись в Господарському процесуальному кодексі України, Цивільному процесуальному кодексі України та Кодексі адміністративного судочинства України. Обговорили позитивні моменти судовій реформі України, а саме підвищення вимог та професійних стандартів до суддів, створення Антикорупційного суду для розгляду справ про вищу посадову корупцію, запровадження так званого «електронного суду» – Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. ЇЇ призначення: обмін інформацією в електронній формі між судами та учасниками процесу. З’явилась можливість подавати процесуальні документи до суду, ознайомлюватись з матеріалами справи через Інтернет та брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення.

       Ще однією вдалою зміною є те, що особи відтепер мають право звернутися до Конституційного суду із конституційною скаргою щодо перевірки на відповідність Конституції України закону України (його окремих положень), що застосований в остаточному судовому рішенні у справі суб’єкта права на конституційну скаргу.

       Серед негативного – підвищення розміру судового збору.IMG-2eed19dd6f9e9ff69d7f870069155e3d-V

       Під час «круглого» столу також обговорювалися головні виклики та пріоритети судової реформи в Україні, засади судової реформи, проблеми доступу до правосуддя вразливих груп населення, міжнародні стандарти захисту прав вразливих груп населення в умовах конфлікту, можливості формування плану спільних дій по моніторингу та імплементації судової реформи на місцевому рівні.

        За результатом засідання «круглого» столу було узгоджено напрямки спільних дій для успішної імплементації судової реформи на місцевому рівні.

За безоплатною правовою допомогоююридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Мелітополь, вул. Вакуленчука 99.Телефони: (0619)43-00-58 та 096-523-98-55

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0(800)213 103