назад

Свобода від насильства – основне право людини!

DSC010405 грудня 2018 року фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області взяли участь у правопросвітницькому заході, організованому партнерами – Головним територіальним управлінням юстиції у Волинській області та керівником громадської організації «Велес+» і громадської спілки «Безпечний світ» Віктором Вальчуком в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Захід, до проведення якого долучилися й представники управління поліції Волині, викладачі й студенти-правники вищих навчальних закладів міста Луцька, відбувся на базі Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки.

DSC01032

Зокрема, керівник громадської організації «Велес+» і громадської спілки «Безпечний світ» Віктор Вальчук, презентуючи «Законодавство України про запобігання та протидію домашнього насильства та насильства за ознакою статі», акцентував увагу присутніх на проявах різних видів насильства (фізичного, сексуального, економічного та психологічного) та спеціальних заходах щодо протидії відповідному явищу.

DSC01045

«Особа, яка постраждала від домашнього насильства має право отримати допомогу та захист від суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству (підрозділи органів Національної поліції України, центри з надання безоплатної правової допомоги, служби у справах дітей та інші)», – повідомив Віктор Вальчук, додавши, що окрім того, законодавством передбачено спеціальні заходи щодо протидії домашнього насильства – це терміновий заборонний припис стосовно кривдника та обмежувальний припис.

DSC01055

DSC01064

DSC01068

Як було зазначено, постраждалі від насильства ніколи не бувають «винними» у його вчиненні. Вони не можуть його «спровокувати», «викликати» чи «зумовити». Винен та мусить відповідати завжди і тільки кривдник.

Мовляв, спеціалісти, які працюють із постраждалими від насильства дітьми та молоддю, повинні підтримувати їх, уникаючи звинувачення або применшення сили чи значення того, що сталося. Потрібно завжди віддавати перевагу не репутації кривдників (як осіб, та і установ/організацій), а благополуччю дитини. Усі уповноважені особи – фахівці, які взаємодіють з дітьми і підлітками, незалежно від галузі, повинні розуміти свою відповідальність за виявлення насильства та реагування на нього.

Своєю чергою головний спеціаліст відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірина Кушпетюк розповсюдила серед присутніх учасників зустрічі друковану інформаційну продукцію (буклети) на правову тематику щодо протидії домашньому насильству.

DSC01035

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail:office.volyn@legalaid.lt.ua.

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7; тел.: (0332) 770717, 770719, e-mail:lutsk1.volyn@legalaid.lt.ua

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).