назад

Сила знань: правопросвітницькі зустрічі з молоддю

15 і 6 грудня 2017 року в рамках проведення Всеукраїнського тижня права керівництво Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області зустрілося зі студентами юридичного відділення Івано-Франківського коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Вищого професійного училища № 21 м. Івано-Франківська.

У рамках запланованих заходів Всеукраїнського тижня права заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук провів відповідні лекції та бесіди у навчальних закладах міста Івано-Франківська.

2

5 грудня на правопросвітницькій лекції зі студентами юридичного відділення Івано-Франківського коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника заступник директора Регіонального центру з надання БВПД ознайомив присутніх з функціонуванням системи безоплатної вторинної правової допомоги, механізмом доступу та категоріями осіб, які згідно з законодавством мають право на таку допомогу як в цивільному, так і в кримінальному процесі. Окрім того, під час заходу представник системи БВПД у Івано-Франківській області презентував результати роботи Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Прикарпатті, навів дані про кількість звернень громадян, наголосив на специфіці діяльності адвоката, який надає безоплатну правову допомогу.

Окрім того, зі студентами говорили про такі основні риси юридичної професії, як соціальна значимість і відповідальність, високоінтелектуальність, творчість та гуманність, зокрема про ставлення юриста до життя та здоров’я людини, її гідності і достоїнства як до найвищої соціальної цінності.

3

Студенти з особливим інтересом слухали виступаючого, задавали питання, брали участь у діалозі, вели записи з тим, щоб потім донести інформацію до інших студентів, використати під час правопросвітницьких заходів.

На заході були присутні регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Оксана Устимчук, головний спеціаліст відділу уповноважених Голови Національної поліції України з питань дотримання прав людини в поліцейській діяльності Крістіна Овсепян.

4

6 грудня Володимир Ковальчук на зустрічі із учнями Вищого професійного училища № 21 м. Івано-Франківська і майбутніми спеціалістами широкого профілю (верстатниками, електрозврювальниками, слюсарями, операторами програмного забезпечення, ковалями ручного кування, обліковцями бухгалтерських даних) прочитав лекцію на тему «Що таке безоплатна правова допомога. Законодавство і практична реалізація».

Під час лекції учням він розповів про Всесвітню декларацію прав людини, цивільні права та обов’язки неповнолітніх, адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх. Заступник директора Регіонального центру наголосив: «Основою правового статусу згідно Конституції України являються права, свободи та обов’язки людини, які визначають принципи взаємовідносин держави й особи. Вони затверджені у розділі Конституції України «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина». Всі громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Ніхто не може мати привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних чи інших переконань, статі, майнового стану, місця проживання або іншими ознаками».

5

Він наголосив на важливості проведення зустрічі в рамках Всеукраїнського тижня права: «Ефективна співпраця з громадськістю, особливо з молоддю, з питань прав та обов’язків, правової культури поведінки є гарантією цивілізованого громадянського суспільства».

Керівництво Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області ознайомило слухачів із загальнонаціональним правопросвітницьким проектом «Я МАЮ ПРАВО»Я МАЮ ПРАВО», який реалізується Міністерством юстиції України у співпраці з системою безоплатної правової допомоги. Проект покликаний підвищити юридичну грамотність українців та сформувати нову правову культуру в суспільстві.

6

Під час лекції учні отримали інформаційні матеріали щодо функціонування системи безоплатної правової допомоги, дізнались про право кожної особи на безоплатну правову допомогу та порядок його реалізації.


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)