назад
14.03.24

Система безоплатної правничої допомоги представила звіт про роботу у 2023 році

Система БПД представила звіт про роботу у 2023 році. 

Цифри та факти

Упродовж 2023 року система БПД надавала правничу допомогу очно та дистанційно. Очно юристи приймають у бюро правничої допомоги та під час роботи консультаційних пунктів доступу. Загалом зареєстровано понад 563,6 тис. звернень до цих точок доступу.

Також розвивалися канали отримання послуг дистанційно: телефоном та онлайн. Так, за рік опрацьовано понад 322 тис. телефонних дзвінків, що надійшли до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103. З’явилася можливість проконсультуватися з юристом у приватному повідомленні до сторінок системи БПД у Facebook, Instagram та у Telegram — успішно надано понад 32 тис. письмових консультацій.

Зміни в законодавстві

У серпні 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги». Відповідно до нього, новими суб’єктами права на безоплатну вторинну правничу допомогу визначено: 

  • осіб, які постраждали від торгівлі людьми;
  • осіб, які повідомили про активи, зазначені у пунктах 1, 1-1 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції»;
  • громадян України, які звернулися з питань встановлення в судовому порядку фактів, що мають юридичне значення, пов’язаних з відновленням втрачених документів, необхідних для отримання компенсації відповідно до Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України»;
  • осіб, стосовно яких суд розглядає справи про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

З 3 серпня діти з 14 років отримали право самостійно звертатися по БВПД з деяких питань, зокрема:

  • захисту прав та інтересів у зв’язку з неналежним батьківським вихованням;
  • позбавлення батьківських прав;
  • визнання батьківства;
  • скасування усиновлення чи визнання усиновлення недійсним;
  • неповнолітні батьки — щодо захисту прав та інтересів своєї дитини.

А з 16 років також щодо:

  • надання права на шлюб;
  • розірвання шлюбу;
  • визнання шлюбу недійсним;
  • надання повної цивільної дієздатності.

Змінився розмір доходу, що дає право на БВПД людям з інвалідністю. Так, з серпня право на БВПД мають люди з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, яка не перевищує двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб (у 2023 році — 5368 грн). 

Окрім того у серпні 2023 року з’явилась можливість дистанційно подавати заяву на отримання безоплатної вторинної правничої допомоги. Така заява підписується кваліфікованим електронним підписом (КЕП). А для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні і які не можуть випустити чи скористатися КЕП, розроблена альтернативна процедура підтвердження особи.

Також такий спосіб подання заяви на БВПД є зручним для літніх людей, осіб з інвалідністю, українців, які через війну виїхали за кордон.

Детальніше про роботу системи БПД у 2023 році — у звіті.