назад
15.03.18

Система безоплатної правової допомоги Полтавської області у дії

2233

Відповідно статті 3 Конституції України права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави. З метою забезпечення реалізації закріплених прав і свобод людини і громадянина Конституція України встановлює відповідні правові гарантії.

Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Проте, далеко не всі знають, як цим правом скористатися. Звернення до юристів традиційно вважається справою витратною і складною, а в нинішній економічній ситуації більшість громадян фактично належать до малозабезпеченої частини населення.

Потрапляючи в ситуації, коли необхідно займатися юридичними формальностями, досить мало українців можуть собі дозволити звернення до адвоката, а куди звернутися ще, не знають. Можна спробувати розібратися у тонкощах законодавства самостійно, але не завжди зрозуміло, де саме шукати необхідну інформацію.

         Саме у такій ситуації у нагоді для громадян стає система безоплатної правової допомоги (далі – БПД).

На які послуги можуть розраховувати громадяни, звернувшись до фахівців системи?

Закон України «Про безоплатну правову допомогу» визначає порядок надання безоплатної первинної правової допомоги та безоплатної вторинної правової допомоги.

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг, як надання правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних), а також надання особі допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Безоплатна вторинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя, і включає такі види правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Яким категоріям громадян надається безоплатна первинна та вторинна правова допомога і у чому вона полягає?

Безоплатну первинну правову допомогу надають місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги/бюро правової допомоги усім громадянам України.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають:

ü  особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму;

ü  інваліди, які отримують пенсію або допомогу у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб;

ü  діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту;

ü  внутрішньо переміщені особи та особи, які претендують на отримання такого статусу;

ü  особи, до яких застосовано адміністративне затримання;

ü  особи, до яких застосовано адміністративний арешт;

ü  особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;

ü  особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі;

ü  особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, як потребують додаткового або тимчасового захисту»;

ü  ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань;

ü  особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

ü  особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

ü  особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку;

ü  особи, реабілітовані, відповідно до законодавства України;

ü  особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Куди слід звернутися полтавцям та жителям області за отриманням первинної та вторинної правової допомоги?

Система надання безоплатної правової допомоги на Полтавщині – це   Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, яким надається вторинна правова допомога, а саме, здійснюється захист прав громадян у кримінальному процесі. Чотири місцеві центри (Перший, Другий полтавські, Кременчуцький та Лубенський місцеві центри з надання БВПД) надають первинну (консультації, правове інформування) та вторинну правову допомогу у цивільних та адміністративних справах та 23 бюро правової допомоги, надають юридичні консультації та забезпечують доступ громадян до електронних сервісів Міністерства юстиції, що дає можливості отримати юридичні консультації у всіх куточках нашої області.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Куди слід звернутися полтавцям та жителям області за отриманням безоплатних юридичних консультацій?

 

Жителі Полтави можуть отримати безоплатну правову допомогу звернувшись до Першого та Другого полтавських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Міщенка 2, тел.(0532) 50-27-22. Перший полтавський місцевий обслуговує Подільський район м. Полтави, у його структурі діє 7 бюро правової допомоги, які надають відповідну первинну правову допомогу у районних центрах області. Тобто кожен з громадян може звернутися до фахівців місцевих центрів та бюро за отриманням юридичних консультацій.

Великобагачанське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. В.Багачка, вул. Каштанова, 19-А, тел. (05345) 91-426.

Карлівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54-А, тел. (05346) 26-3-10.

Котелевське бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Котельва, вул. Полтавський шлях, 235, тел. (05350) 22-9-12.

Новосанжарське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11, тел. (05344) 3-28-60.

Решетилівське бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Решетилівка, вул. Покровського,11, тел. (05363) 2-11-50.

Чутівське бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Чутове, вул. Набережна, 15, тел. (05347) 9-10-23.

Шишацьке бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Шишаки, вул. Партизанська, 2, тел. (05352) 9-24-13.

 

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Європейська 37/40, тел. (0532) 56-02-88. Другий місцевий центр поширює свою діяльність на Шевченківський та Київський райони м. Полтави. До його складу входять 4 бюро.

Гадяцьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5, (2 поверх), тел. (05354) 3-25-05.

Диканське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. Диканька, вул. Гоголя, 1, (2 поверх), тел. (05345) 9-73-53.

Зіньківське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел. (05353) 3-34-74 .

Машівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Машівка, вул. Незалежності, 111, (2 поверх), тел. (05364) 9-14-11.

 

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38. Кременчуцький місцевий центр поширює свою діяльність на м. Кременчук та Кременчуцький район.

До складу Кременчуцького місцевого центру входять 5 бюро правової допомоги, які надають правову допомогу у відповідних районах.

Глобинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Глобине, вул. Центральна, 212, тел. (05365) 25-0-25.

Горішньоплавнівське бюро правової допомоги розміщене за адресою: м. Горішні Плавні, вул. Героїв Дніпра, 40, тел. (05348) 6-15-10.

Козельщинське бюро правової допомоги розміщене за адресою: с-ще Козельщина, вул. Остроградського, 75/15, тел. (05342) 3-14-40.

Кобеляцьке бюро правової допомоги розміщене за адресою: с-ще Кобеляки, вул. Батиря, 6, тел. (05343)3-43-74.

Семенівське бюро правової допомоги за адресою:с-ще. Семенівка, вул. Незалежності, 34, тел. (05341)91-2-43.

 

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17  (у дворі суду), тел. (05361)77-479. Лубенський місцевий центр поширює свою діяльність на м. Лубни та Лубенський район.

Гребінківське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Гребінка, пров. Спортивна, 11, тел. (05359) 2-11-94.

Лохвицьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лохвиця, вул. Перемоги, 6, тел. (05356) 3-14-05.

Миргородське бюро правової допомоги працює за адресою: м.Миргород вул. Гоголя, 165, тел. (05355)5-09-21.

Оржицьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. Оржиця, вул. Центральна, 22, тел. (05357) 9-18-47.

Пирятинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Пирятин, вул. Соборна, 41, тел. (05358) 3-22-54.

Хорольське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Хорол, вул. Незалежності, 78 А, тел. (05362) 3-32-20.

Чорнухинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. Чорнухи, вул. Центральна, 30, тел. (05340) 5-17-43.

Якщо особа не може через хворобу прибути до місцевого центру, як вона може отримати   юридичну консультації працівників центрів та бюро правової допомоги?

Важливим напрямком забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги є надання адресної допомоги громадянам, які за станом здоров’я не можуть самостійно відвідати Центри. Надання адресної правової допомоги для таких категорій громадян постійно практикується місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. До проведення таких прийомів також залучають параюристи (молоді юристи, студенти). У ході зустрічей фахівці центру вивчають надані документи, з’ясовують проблеми клієнтів, надають юридичну консультацію, та при необхідності, приймають письмові звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги. За поданими зверненнями приймаються рішення про надання БВПД та видаються доручення для адвокатам, які безпосередньо допоможуть вирішити проблему.