назад
14.06.18

Система БПД допомогла вдруге одружитись

14.06.2018   odruzhennyaДо Гайворонського бюро правової допомоги (Кіровоградська обл.) звернувся громадянин Т. з проханням надати йому правову допомогу у справі щодо встановлення факту смерті його дружини на тимчасово окупованій території, що дозволило б йому одружитися вдруге.

Головний спеціаліст Гайворонського бюро правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання БВПД Олена Христенко, вивчивши матеріали справи, з’ясувала, що дружина клієнта Т. померла в м. Сімферополь у серпні 2017 року. Документом, який підтверджує цей факт, є свідоцтво про смерть, видане Сімферопольським районним відділом запису актів цивільного стану.

Олена Христенко пояснила клієнту, що «дійсно, будь-які органи, їхні посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їхня діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законодавством України. Тому заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України».

12 квітня 2018 року Гайворонський районний суд Кіровоградської області прийняв рішення задовольнити позов та встановити факт смерті дружини.

«Справи, які стосуються порушень прав громадян України на тимчасово окупованих територіях або переселенців, є досить численними. І дуже важливо, аби люди знали, куди потрібно звертатись, якщо виникли майнові питання чи проблеми з документами. Успішна практика доводить, що наші центри нададуть і вичерпну інформацію, і безоплатну допомогу. Особливо це важливо для вразливих верств населення, серед яких багато переселенців», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, коментуючи матеріали справи.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter