назад
18.12.18

Система БПД та органи поліції забезпечать поінформованість про право на захист

18.12.2018   brifing (1)«Затримала поліція – негайно вимагай адвоката! Його участь гарантує держава». Плакати та наліпки з таким змістом надруковані та розміщені в органах і підрозділах Національної поліції України та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби. Спільна інформаційна кампанія реалізується Міністерством юстиції та Міністерством внутрішніх справ за участі Координаційного центру з надання правової допомоги та за підтримки Ради Європи.

«Затримані, заарештовані, узяті під варту та засуджені громадяни мають знати свої права, в тому числі про право на адвоката, послуги якого оплачує держави. Завдяки співпраці Координаційного центру з надання правової допомоги, Національної поліції України, Офісу Ради Європи в Україні це питання вирішується. Відповідні інформаційні матеріали, наліпки мають бути розміщені у всіх підрозділах поліції, службових автомобілях, слідчих ізоляторах. Це стане серйозним поштовхом до покращення ситуації з дотримання прав цих категорій громадян. Право на захист повинні мати всі без винятку. Підкреслюю – це основа правової держави, у якій панує справедливість», – зауважила заступник Міністра юстиції Іванна Смачило.

За підтримки Проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що фінансується Урядом Данії, надруковано наклад плакатів та наліпок з інформацією про права громадян на захист і безоплатну правову допомогу.

«Ранній доступ до правової допомоги край важливий. Людина має знати, що в разі затримання або арешту вона може зателефонувати за номером 0 800 213 103 і отримає адвоката, послуги якого оплачує держава», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

18.12.2018   brifing (3)

Він нагадав, що про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою негайно інформуються Регіональні центри з надання БВПД. Починаючи з 2013 року, адвокатам видано майже 507,3 тис. доручень для надання безоплатної вторинної правової допомоги, у тому числі у кримінальних провадженнях – 476,4 тис., цивільних та адміністративних – 30,9 тис.

«За цей час 2 480 громадян були виправдані у справах, де їх представляли адвокати БПД. За цією цифрою – долі людей, їхніх сімей», – підкреслив Олексій Бонюк.

На необхідності дотримання прав людини в діяльності поліції наголосив заступник Голови Національної поліції України Костянтин Бушуєв.

«Фундаментальним у формуванні правової держави є забезпечення прав людини, в тому числі і в поліцейській діяльності. Змінюється Національна поліція, змінюється суспільство і ми запроваджуємо нові, високі стандарти взаємовідносин громадянського суспільства та органів державної влади», – зазначив він.

18.12.2018   brifing (4)

Про результати та перспективи співпраці Ради Європи з Міністерством юстиції та системою надання безоплатної правової допомоги розповіла заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

«Нові способи інформування про право на захист та можливості надання безоплатної правової допомоги є черговим наступним кроком до покращення доступу до правосуддя. Це одне із основоположних прав, що закріплене в Європейській конвенції з прав людини. Надання безоплатної правової допомоги є невід’ємною складовою цього права», – наголосила вона.

18.12.2018   brifing (2)

Олена Литвиненко підтвердила, що Рада Європи і надалі буде підтримувати підвищення обізнаності населення про право на захист та надання безоплатної правової допомоги. Це є одним із пріоритетів плану дій Ради Європи для України на 2018-2021 роки.

Плакати та наліпки розміщуються в чергових частинах, у приміщеннях, де проводяться слідчі дії, в кімнатах та камерах для утримання затриманих, узятих під варту та заарештованих, у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, а також в салонах службових автомобілів.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube