назад

Систематизовано, актуально, вичерпно, а від тепер і доступно

{module VIKI_13}

Саме так було презентовано 13 грудня першу в Україні правничу Вікіпедію – платформу правових консультацій «WikiLegalAid» – представникам громадських організацій регіону, навчальних закладів, адвокатам, журналістам та громадськості на базі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області. Інформаційний ресурс WikiLegalAid можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.

Дана платформа – це спільна робота фахівців-юристів системи безоплатної допомоги, яка основана на реальній практиці надання БПД в Україні. Її інформаційна база, яка функціонує за принципом відомої «Wikipedia», поповнюється правовими консультаціями з найактуальніших питань, що відповідають реальним запитам клієнтів системи, які приходять до офісів правової допомоги у всіх регіонах країни. Зараз скористатися можливостями платформи «WikiLegalAid» зможе кожен, хто має доступ до мережі Інтернет.

2

«Довідково-інформаційна платформа «WikiLegalAid»: це систематизованість усієї інформації за тематикою для зручності та легкості під час її пошуку; це актуальність і постійне оновлення інформаційної бази; це вичерпність відповіді на будь-яке правове питання. А від тепер «WikiLegalAid» – це ще й доступність. Кожен громадянин, незалежно від місця свого перебування, чи то вдома, чи на роботі, у відрядженні, маючи доступ до мережі Інтернет, зможе скористатися платформою», – зазначив заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Євген Мороховець.

3

Спочатку цей ресурс існував як «внутрішній», виключно для працівників системи БПД. За два роки було накопичено багато інформації, яка використовувалась під час консультування клієнтів. Лише цього року було надано понад 500 тис. правових консультацій.

«Для працівників системи безоплатної правової допомоги платформа «WikiLegalAid» є додатковим інструментом, який допомагає їм під час консультування громадян. Нині ж інформаційна база стає доступною широкому загалу, що, у свою чергу, сприятиме правовій освіті населення», – наголосив директор Першого миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової Олег Матвієнко.

4

Варто додати й те, що базою довідково-інформаційної платформи можуть користуватися як практикуючі юристи, студенти-правники, правозахисники, так і пересічні громадяни. Адже консультація сформована так, щоб відповідь була зрозуміла кожному.

Для отримання інформації треба ввести у вікні пошуку на головній сторінці слово або його корінь. На екрані з’явиться перелік консультацій, що містяться в базі. Знайти необхідну інформацію можна також через структуру категорій WikiLegalAid за галузями права.

5

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області висловлює щиру подяку представникам ЗМІ, журналістам і операторам телеканалів «НІС-ТВ» та «Миколаїв», а також усім присутнім за співпрацю.