назад

Телеміст на тему комплексного реагування на випадки домашнього насильства

telemist21 травня 2018 року, у рамках відкриття правового клубу «PRAVOKATOR», відбувся міжрегіональний телеміст на тему «Як комплексно реагувати на випадки домашнього насильства?».

Через сучасні засоби комунікації на онлайн-зв’язку з Одесою у обговоренні прийняли учать представники організацій Львівської області, діяльність яких спрямована на запобігання та протидії домашнього насилля.

Спікерами виступили юристи ГО «Десяте квітня» та ГО «Жіночі перспективи», представники Одеського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та патрульної поліції Одеської області.

Модераторами заходу стали в.о.заступника директора Регіонального центру Вікторія Губко та юристка-адвокатка ГО «Жіночі перспективи» Христина Кіт.

Учасники обговорили найбільш актуальні питання, пов’язані з дією нового законодавства з протидії домашнього насильства у своїх регіонах:

  • досвід роботи “ПОЛІНИ” – поліції проти домашнього насильства (мобільні групи для протидії домашньому насильству в Україні, які пілотно працюють у Нацполіції в Києві, Одесі та Сєвєродонецьку);
  • наявний стан міжвідомчого реагування на домашнє насильство;
  • основні правила та можливі застереження спілкування з постраждалими;
  • порядок інформування, профілактичні заходи та підвищення чутливості населення і фахівців до проблеми домашнього насильства.

За результатами заходу учасники обмінялись досвідом процедури взаємодії органів та установ, на які покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, який у подальшому буде використано в Одеському та Львівському регіонах.

telemist

Нагадаємо, що 07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (опубліковано в газеті «Голос України» №4 (6759), яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі,

Центри отримали нові повноваження щодо роботи із цією категорією, які полягають у:

  • Забезпеченні надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб;
  • Взаємодії із іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;
  • Звітування про результати здійснення повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Адресу найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги, можна, зателефонувавши за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги в Україні; цілодобово та безкоштовно в межах України).