назад

944022 458852117639083 1764359990470839971 n

Фахівці Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проводять виїзні прийоми та беруть участь в семінарі з метою консультування громадян та поширення інформації щодо можливості отримати безоплатну юридичну допомогу.

15 березня 2016 року заступник начальника відділу організації надання безоплатної правової допомоги та роботи з адвокатами Юрій Франків здійснив виїзний прийом громадян, який проводився в приміщенні Теребовлянського районного управління юстиції.

Під час прийому громадян Юрій Франків дав відповіді на поставлені громадянами запитання. Жителів Теребовлі цікавило як  оформити спадкове майно (колгоспний двір) та оскаржити розмір  аліментів.

Фахівець пояснив, що оформити правовстановлюючі документи на спадкове майно, яке ще перебуває в статусі колгоспного двору можна лише в судовому порядку шляхом подання позовної заяви до суду за місцем знаходження колгоспного двору. Громадянин не підпадає під категорію осіб, які згідно ст.12 Закону «Про безоплатну правову допомогу» мають право на безоплатну правову допомогу, отже місцевий центр не може йому надати адвоката.

Щодо оскарження розміру аліментів, встановленого рішенням суду, то заявнику роз’яснили, що рішення суду з цього приводу можна оскаржити в апеляційному порядку у строки передбачені ст.294 ЦПК України. Вказаною нормою закону передбачено, що апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Громадянам фахівець назвав  перелік документів, які необхідно подати до місцевого центру для визначення належності до категорій передбачених ст.12 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

10405366 458852124305749 2993127433830171051 nТакож, 16 березня 2016 року директор місцевого центру Юрій  Гордєєв взяв участь у семінарі землевпорядників сільських рад , якій відбувся у Тернопільському регіональному центрі передпідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій за професійною програмою.

Юрій  Гордєєв розповів присутнім, що первинна правова допомога охоплює такі види правових послуг, як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру. Вторинна безоплатна правова допомога включає захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру.

На отримання безоплатної вторинної правової допомоги мають право соціально незахищені категорії громадян: малозабезпечені особи, інваліди, які отримують пенсію або допомогу у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, ветерани війни (учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО, члени сімей загиблих), особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, реабілітовані особи та інші (зазначено в ст.12 Закону “Про безоплатну правову допомогу”).

Юрій Гордєєв поширив серед землевпорядників буклети із зазначенням основної інформації про діяльність місцевого центру та координатами.

Нагадуємо, що під юрисдикцією Тернопільського  місцевого  центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться   Бережанський, Зборівський, Козівський, Підволочиський, Підгаєцький, Теребовлянський, Тернопільський район Тернопільської області та місто Тернопіль. Адреса місцевого центру: вул. Шпитальна, 7, контактний телефон  (0352) 52 15 20.