назад

IMG 20180223 135710

Торгівля людьми – одна з найбільш гострих проблем сучасності, з якою стикається більшість країн світу. За оцінками міжнародних організацій, щорічно в світі від 700 тисяч до 4 млн. чоловік купуються, продаються або утримуються в неволі

З метою поширення національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні, 23 лютого 2018 року у Покровській міській бібліотеці ім. Т.Г. Шевченко за адресою м.Покровськ, вул.Європейська, 22 головний спеціаліст відділу «Покровське бюро правової допомоги» Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталя Козинець приняла участь у семінарі «Потерпілі від торгівлі людьми серед нас. Допомогти може кожний». Семінар проводила в.о. директора Донецької обласної ліги ділових і професійних жінок Вікторія Касьяненко.

До семінару були залучені 38 представників громадських організацій Донецької області м. Покровська, які працюють із молоддю, безробітними, іншими уразливими групами населення у сферах освіти, громадянської відповідальності, подолання наслідків конфлікту, соціального розвитку тощо.

В ході семінару було відмічено, що за даними експертів ООН торгівля людьми за рівнем прибутковості стоїть відразу після торгівлі наркотиками та зброєю. Експорт «живого товару» здійснюється найчастіше в Туреччину, Італію, Іспанію, Угорщину, Чехію, Грецію, Росію, Арабські Емірати, Ізраїль та інші країни.IMG 20180223 135911

Зазначено, що торгівля жінками є складовою частиною загального поняття «торгівля людьми». Однак саме поняття «торгівля людьми» є більш широким: об’єктом цього злочину може бути будь-яка особа, незалежно від статі і віку. Метою торгівлі жінками може бути насильницький шлюб, примусова праця, використання в домашньому господарстві і промисловому чи сільськогосподарському секторах, народження дитини примусово чи за замовленням, але найчастіше жінки використовуються в секс-бізнесі.

Молоді жінки і дівчата, піддаючись спокусі газетних оголошень про можливість швидко заробити гроші, працюючи офіціанткою, фотомоделлю або домогосподаркою, вербуються для працевлаштування за кордоном. «Шлюбні агентства», «бюро з працевлаштування» і всілякі «візові бюро» пропонують допомогу у вирішенні цього питання. Але коли жінки опиняються на території іноземних держав, з’ясовується, що їх просто обдурили, і насильно примушують працювати в місцевій секс-індустрії. У них відбирають документи, залякують, а зароблені важкою працею гроші до них просто не потрапляють.

Що стосується експлуатації чоловіків, то вони найчастіше стають жертвами трудового рабства: їх переважно використовують на будівництвах, у промисловості, сільському господарстві. Дітей використовують у жебрацтві, зйомках порнографічних роликів, осіб будь-якої статі і віку – для вилучення і трансплантації органів.

За останні кілька років у розвитку проблеми торгівлі людьми в Україні спостерігаються такі тенденції:

– зниження віку постраждалих (зростає кількість неповнолітніх потерпілих);

– збільшення кількості випадків трудової експлуатації;

– збільшення кількості чоловіків, які постраждали від торгівлі людьми (перш за все від трудової експлуатації);

– зміна методів вербування (зростає кількість випадків особистої вербування; зростає число громадян, які здійснюють пошук роботи через Інтернет; а також вдаються до уcлуг посередницьких агентств на території сусідніх держав – Польщі, Чехії);

Саме тому питання підвищення правової освіти з метою попередження торгівлі людьми є одним із пріоритетних напрямків роботи як державних органів, так і міжнародних, і громадських формувань.

Було також розглянуто питання як запобігти потраплянню в ситуації торгівлі людьми в Україні та за кордоном; наявні ресурси для профілактичної роботи із  групами ризику; до кого звернутися по допомогу, потрапивши у ситуацію торгівлі людьми: виявлення постраждалих та наявні механізми надання їм допомоги; основні відмінності нелегальної міграції та торгівлі людьми; національний механізм взаємодії та програми міжнародних організацій.

Захід був досить об’ємним по обсягам інформації, але дискусія відбулась дуже плідна та цікава. Усі присутні також отримали інформацію про роботу бюро правової допомоги у м. Покровськ, можливості отримання правових консультацій та вторинної правової допомоги.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Маріуполь, пр. Нахімова 82, тел : (0629)474-695,

Великоновосілківське бюро правової допомоги – смт. Велика Новосілка, вул. Пушкіна буд.36, тел.: (06236) 2-10-30

Волноваське бюро правової допомоги – м. Волноваха, вул. Центральна,буд.43, тел.: (06244) 4-15-50

Вугледарське бюро правової допомоги – м. Вугледар, вул. Трифонова, буд. 22, тел.: (06273) 6-40-00,

Курахівське бюро правової допомоги – м. Курахове пр.-т Соборний, буд 4, тел.: (06278) 3-15-48,

Мангушське бюро правової допомоги – смт. Мангуш, пр. Миру,буд 70, тел: (06297) 2-34-80

Нікольське бюро правової допомоги – смт. Нікльське вул. Свободи, буд. 87, тел: ( 06246) 2 -03-54,

Покровське бюро правової допомоги – м.Покровськ, вул. Європейська 49, 2 поверх, тел: (0623) 52-19-38

Селидівське бюро правової допомоги – м.Селидове, вул. Карла Маркса, буд 41 а, тел : (06237) 7-47-90

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103